Інформатор Кривий Ріг

ТРЕШ

У криворіжанки з’явилися черв’яки під шкірою через укус комара

У місті фіксується надмірна активізація комарів. Це збільшує ймовірні ризики зараження на важке захворювання – дирофіляріоз. На початку березня 2024 року на Криворіжжі зафіксовано перший випадок захворювання на дирофіляріоз у людини.

Повідомляє Інформатор із посиланням на Криворізький районний відділ Дніпропетровського обласного центру контролю та профілактики хвороб.

Дирофіляріоз характеризується паразитуванням круглих червив під шкірою, у слизових оболонках, молочних залозах, а також має повільний розвиток та хронічний перебіг захворювання. Зараження людини виникає через укус комахи – кровососа, яка переносить збудники від тварини до тварини або від тварини до людини. Сприятливі кліматичні умови, наявність джерела хвороби (зазвичай собаки,коти), висока адаптація гельмінта приводять до ризику виникнення цього захворювання серед мешканців міста.

Мешканка, у якої діагностували дирофіляріоз, відмічала періодичні укуси комарами у жовтні – листопаді 2023 року. Потім у жінки з’явилися скарги на періодичний набряк, біль, почуття повзання, пухлиноподібне утворення в області лівої скроні звернулась у березні до міської лікарні. Їй було рекомендовано УЗД, яке згодом підтвердило наявність стороннього тіла.

Після оперативного втручання видалено гельмінта ниткоподібної форми молочно-білого кольору 11см, встановлено діагноз «Дирофіляріоз, підшкірна форма». Після лабораторного дослідження встановлено: вилучений біоматеріал ідентифіковано як самичка гельмінта.

З початку 2013 року у місті було зареєстровано 57 випадків цього захворювання у мешканців міста. Спостерігається тільки підшкірна форма дирофіляріозу.

Раніше Інформатор повідомляв, що у Кривому Розі дитину вкусив заражений кліщ. Також ми писали, що у Кривому Розі через укус комахи 5-річна дитина захворіла на бореліоз.

Читайте нас у FacebookTelegram та Viber 

Стали свідком надзвичайних ситуацій у Кривому Розі, пишіть нам у Facebook

Олена Шевченко

Нагору