Інформатор Кривий Ріг

ТРЕШ

Можуть викликати захворювання на рак: у повітрі Кривого Рогу виявили перевищення шкідливих речовин

Від початку 2024 року мешканців Кривого Рогу чи не кожного дня попереджають про високу концентрацію шкідливих речовин у повітрі. Так, у березні 2024 року на всіх постах фіксації якості повітря виявили перевищення забруднюючих речовин. До того ж, криворіжцям рекомендують з 10 квітня 9:00 до 11 квітня 9:00 обмежити перебування на вулиці через погіршення метеорологічних умов.

Повідомили на офіційній сторінці Криворізького виконкому, – передає Інформатор.

У Кривому Розі протягом березня 2024 року спостерігалося перевищення гранично допустимої концентрації пилу у повітрі на всіх станціях моніторингу.

Окрім того, перевищення гранично допустимої концентрації зафіксували і по формальдегіду, який може викликати рак носа чи горла.

Формальдегід є канцерогеном і одним з найнебезпечніших забруднювачів повітря. У деяких дослідах виявлено, що він підвищує ризик розвитку раку носоглотки, а також може призвести до виникнення лейкозу.

Головними джерелами формальдегіду є ТЕС, ТЕЦ, промислові підприємства та вхлопи автівок. Концентрація формальдегіду в приземному шарі повітря зростає за певних погодних умов.

Так, через несприятливі погодні умови мешканцям Кривого Рогу радять протягом доби не виходити на вулицю і щільно зачинити вікна. Адже сукупність метеоумов можуть викликати погіршення розсіювання викидів шкідливих речовин і накопичення їх у приземному шарі атмосферного повітря. Це є великим навантаженням на нервову, імунну системи й систему кровообігу, а тому вони можуть викликати погіршення самочуття у осіб, які страждають різноманітними хронічними хворобами.

Для зменшення ризику впливу забруднюючих речовин на здоров’я та життєдіяльність населення міста під час настання несприятливих метеорологічних умов рекомендовано:

  • Обмежувати перебування на вулиці, відмовитися від тривалих прогулянок.
  • Утримуватися від фізичного навантаження на вулиці.
  • Щільно зачиняти вікна та двері.
  • Вмикати системи кондиціонування та очищення повітря.
  • Проводити вологе прибирання у житлових приміщеннях, використовувати зволожувачі повітря.
  • Не курити і не вживати алкоголь, оскільки це підвищує ризик розвитку серцево-судинних захворювань та хвороб дихальних шляхів.
  • Збільшити споживання рідини до 2-3 літрів на день.
  • Промивати ніс і горло, вживати кисломолочні продукти, підсолену й лужну воду.

Раніше Інформатор повідомляв, що зливають у водойму біля “тисячки”. Також ми розповіли, що виявив активіст, який перевірив якість води з крану у Криворізькому районі.

Читайте нас у FacebookTelegram та Viber 

Стали свідком надзвичайних ситуацій у Кривому Розі, пишіть нам у Facebook

Олена Шевченко

 

Нагору