Інформатор Кривий Ріг

ТРЕШ

Прилетіло 8 ракет: за добу до обстрілів росіяни писали про атаку на ДніпроГЕС

22 березня росіяни скерували 8 ракет по станції ДнпроГЕС у Запоріжжі. Але за добу до атаки фейкороби кремля розповсюдили брехню про те, що нібито українські спецслужби збираються підірвати дамбу станції. Це вже не вперше росіяни вдаються до таких цинічних кроків.

«Київ готує теракт на ДніпроГЕС», – такі фейки опублікували російські пабліки, – передає Інформатор із посиланням на Центр стратегічних комунікацій.

Поширення таких повідомлень – це цинічний прийом пропагандистів рф.

Першоджерелом «новини» про підготовку українських спецслужб до провокацій на станції став пропагандист безсонов. Він опублікував свій фейк вранці 21 березня – за добу до російського удару по ГЕС.

Вкид одразу ж підхопили десятки пропагандистських каналів на кшталт «ne.caxar» і «чвк медиа». Вони мають від десятків тисяч до мільйона читачів, тож «новину» переглянули більше ніж 700 тисяч користувачів Telegram.

Звинувачення України у воєнних злочинах, які вчиняє сама, – класична тактика росії. Так, у червні 2023-го пропагандисти спрямували свої ресурси на те, щоб переконати світ, що Україна зруйнувала дамбу Каховської ГЕС.

Цього разу фейкороби пішли на випередження і написали про «підрив дамби» ще до удару по ній, аби після атаки одразу запустити другу хвилю звинувачень у бік України.

Подібні вкиди допомагають росії готувати інформаційний ґрунт для нових злочинів проти України, вірогідність котрих, на жаль, не нульова.

Наразі відомо, що після влучання російських ракет у ДніпроГЕС виникли серйозні пошкодження, – повідомив представник офісу Генпрокурора Юрій Бєлоусов. Крім того, внаслідок руйнування у Дніпро витекло багато нафтопродуктів. Фахівці Держекоінспекції вже взяли проби води для аналізу.

Повідомлення, яке розповсюджувала роспропаганда

Раніше Інформатор повідомляв, чи є чи є загроза прориву дамби внаслідок ворожого влучання у греблю ДніпроГЕС. Також ми писали, що ракета влучила в тролейбус із цивільними, який їхав по греблі ДніпроГЕС.

Олена Шевченко

Нагору