Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Чому 31 січня не можна сваритися та що відзначають в цей день в Україні та світі

31 січня 2024 року середа. Важливих державних свят в Україні немає. Є свята професійне, цікаве та церковне. З останнім пов’язана низка народних прикмет та заборон. 

Про них розповість Інформатор.

31 січня своє професійне свято відзначають люди однієї з найдавніших та красивіших професій – ювеліри. Саме вони стали одними з перших ремісників, котрим відкрилися секрети справжньої краси. Серед майстрів ювелірної справи є чимало справжніх художників, роботи яких дуже відомі. У професійному колі існують свої традиції та манери, є яскраві історії та видатні особистості. Їхня праця не терпить суєти. Це вельми витончений процес, який вимагає від умільця грандіозного терпіння і акуратності, тоді й вироби майстрів радують неповторною красою та вишуканістю.

31 січня відзначається Міжнародний день зебри. Це не лише привід помилуватися черговими миловидними смугастими особинами у зоопарках, але й серйозний заклик до дії. Цей день дає можливість порушити питання про збереження видів зебр, що перебувають під загрозою зникнення. Через браконьєрство, зменшення місць проживання та інші фактори популяції зебр скорочуються. Міжнародний день зебри нагадує про важливість консервації та потребу в активних діях для збереження цих видів і їх природного середовища існування.

31 січня (13 лютого за старим стилем) – день пам’яті святителя Микити, відлюдника Києво-Печерського і єпископа Новгородського, у народі Микитин день, Микита Пожежник. Так його прозвали тому, що святителя вважають покровителем вогню і пожеж, але він може не тільки запобігти стихійному лиху, а й захистити від посухи.

За народними прикметами цього дня слід бути особливо обережним із вогнем: не слід що-небудь підпалювати, спалювати або обпалювати, щоб не наробити біди, але топити піч можна.

Святому моляться за здоров’я, зокрема, очей, звертаються з проханнями допомогти позбутися спокус і переслідувань, захистити сім’ю від лих і пожеж. Також Микита Печерський вважається заступником скорботних – у нього просять розрадити в печалі, захистити від злих людей, невидимих ворогів.

Що не можна робити

  • сваритися, з’ясовувати стосунки – вважається, що за це людину можуть покарати довгою самотністю;
  • давати і брати в борг гроші;
  • відмовляти в допомозі.

Народні прикмети

  • дрова погано горять – буде відлига, а якщо горять яскравим полум’ям – це до холодів;
  • видно кола на сонці – рік буде врожайним;
  • горобці утеплюють гнізда – буде холоднеча, а якщо розкричалися ворони – мороз.

Іменини святкують: Афанасій, Ілля, Микита, Віктор, Іван.

Раніше Інформатор писав про те, що відзначають 30 січня. Також повідомлялося про гороскоп на 31 січня.

Читайте нас у FacebookTelegram та Viber 

Стали свідком надзвичайних ситуацій у Кривому Розі, пишіть нам у Facebook

Альона Свірідова

Нагору