Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Чому 30 січня не можна карати дітей та що відзначають у цей день в Україні та світі

30 січня 2024 року вівторок. Важливих державних свят в Україні немає. Є свято професійне свято цікаве та свято церковне. З останнім пов’язана низка народних прикмет та заборон. 

Про них розповість Інформатор.

30 січня своє професійне свято відзначають фахівці військово-соціального управління ЗСУ. Головними обов’язками людини, яка обіймає таку посаду, є реалізація завдань з організації гуманітарного та соціального забезпечення діяльності Збройних Сил України, організація виховної роботи та планування, морально-психологічне забезпечення підготовки та застосування Збройних Сил України, профілактика правопорушень в армійському середовищі, моніторинг морально-психологічного стану особового складу військ та стану військової дисципліни. Тобто своє професійне свято 30 січня святкують психологи, соціологи та інші фахівці, які допомагають створити позитивний імідж ЗСУ та відповідають за дисципліну в армії.

Також 30 січня святкують Шкільний день ненасильства та миру. Дата святкування була обрана на честь Махатми Ганді, який був найяскравішим прикладом впровадження філософії ненасильства. Він, маючи можливість жити у розкоші та здобувши вищу освіту у Лондоні, все життя вів боротьбу з кастовою нерівністю та домагався незалежності Індії мирними способами. На жаль, за іронією життя, 30 січня 1948 року він помер насильницькою смертю від рук релігійних фанатиків.

30 січня (12 лютого за старим стилем) – свято Собор Вселенських учителів і святителів Василя Великого, Григорія Богослова та Іоанна Златоуста, у народі Трисвяття.

Цього дня в храмах відбуваються святкові богослужіння, трьом святителям моляться про сімейне щастя, достаток, взаєморозуміння з близькими. У Василя Великого просять позбавлення від зла і спокус та зміцнення духу. Григорію Богослову моляться про настанову на правильний шлях, до святого часто звертаються, щоб напоумити сектантів і розкольників. Іоанна Златоуста просять, щоб уберіг від обману.

День вважається ідеальним для примирення. У народі існує цікава прикмета: якщо на весь день виставити за поріг старе взуття, то цілий рік у родині не буде сварок.

Що не можна робити

  • не можна карати і лаяти дітей – будуть завжди неслухняними;
  • лаятися, особливо з близькими – якщо порушити заборону, сварка затягнеться на весь рік;
  • відмовляти в допомозі;
  • лихословити;
  • займатися рукоділлям жінкам.

Народні прикмети

  • місяць червоного кольору – до сильного вітру;
  • сонце в хмарах – до буревію;
  • сильний вітер цього дня – чекай морозу.

Іменини святкують: Петро, Максим, Федір, Володимир, Іван, Василь, Степан, Григорій.

Раніше Інформатор писав про те, що відзначають 29 січня. Також повідомлялося про гороскоп на 30 січня.

Читайте нас у FacebookTelegram та Viber 

Стали свідком надзвичайних ситуацій у Кривому Розі, пишіть нам у Faceboоk

Альона Свірідова

Нагору