Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

9 січня – День хореографа, День пам’яті святого Євстратія: прикмети, іменини та чому у цей день варто сходити у лазню

9 січня в Україні і світі відзначають Міжнародний день хореографа. Цього дня віряни вшановують пам’ять святого мученика Євстратія. Цього дня треба прибирати в оселі і в жодному разі не можна байдикувати.

Як розповідає Інформатор, 9 січня в Україні і світі святкують Міжнародний день хореографа – професійне свято всіх тих, хто є режисером танцю.

Точно важко сказати, коли виник танець. Навіть у первісних людей було щось схоже. Навіть тоді танцівники вкладали в свої рухи настрій та емоції. А за допомогою ритуальних танців повторювали рухи тварин і птахів. Поступово танець став невід’ємною частиною життя людини. Тому в різних народів світу склалися свої танцювальні традиції. Наприклад, в українців це веселий та спортивний на вигляд гопак, а в японців плавні рухи, які наче нагадують воду. Визначний внесок у світ мистецтва танцю вніс хореограф Джордж Баланчин грузинського походження. 1933 року він емігрував до США, де створив близько 400 новаторських балетів. А завдяки видатному українському хореографу Павлу Вірському весь світ дізнався про український народний танець.

У церковному календарі, 9 січня – День пам’яті святого мученика Євстратія. Він постраждав за свою віру у Вірменії за часів правління імператора Діоклетіана. Спочатку за християнство постраждав священник Авксентій. Він був стійким у своїй вірі, чим дуже здивував Євстратія, який був мером міста і довгий час таємно сповідував християнство. Тому він вирішив також признатися. Його схопили, довго катували, тримали у в’язниці, а потім стратили.

Що не можна робити 9 січня

  • Не можна зловживати алкогольними напоями.
  • Заборонено пришивати ґудзики, щоб не було старих проблем.
  • Не можна сваритися, лихословити та лаятися.

У цей день категорично заборонено байдикувати – покаранням може стати безгрошів’я. За народними прикметами цього дня також не слід пришивати ґудзики – вважається, що таким чином можна “пришити” старі проблеми.

Народні прикмети і традиції на 9 січня

  • дивилися, який сьогодні день: птахи посідали на сніг — чекайте на потелпіння;
  • на деревах сидить багато воронів — вдарять сильні морози;
  • ясна погода — до врожайного року;
  • собака спить на снігу і згорнувся клубком — прийдуть холоди;
  • кішка на ніч залізла на піч — буде похолодання;
  • якщо кіт лежить животом догори — прийде тепла погода.

Після низки різдвяних свят у наших предків накопичувалося чимало справ, за які бралися саме сьогодні. Зокрема, прибирали у хліві, доглядали за озимими культурами, прали білизну та одяг. За народною традицією після низки свят також потрібно сходити в лазню – “змити Святки”. Вважається, що після цього всі клопоти будуть легко даватися.

Іменини: як назвати дитину, яка народилася 9 січня

Євстрат, Петро, Пилип, Пахом, Захар, Антоніна.

Талісманом людини, народженої 9 січня, є олександрит. Красивий, рідкісний та надзвичайно дорогий камінь. Здавна олександриту приписували магічні властивості. Зокрема, його вважали символом ревнощів, пристрасного кохання.

Раніше Інформатор повідомляв, якою буде погода у Кривому Розі 9 січня. Також ми писали, як зігрітися, коли вдома холодно.

Читайте нас у FacebookTelegram та Viber 

Стали свідком надзвичайних ситуацій у Кривому Розі, пишіть нам у Facebook

Олена Шевченко

Нагору