Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Як харчуватися, коли на вулиці та в оселі холодно

На вулиці холодно. І хоча морози змінюються відлигами, теплою цю погоду назвати важко. До того ж вимкнуте світло та тотальна економія електроенергії змушують українців набагато рідше користуватися електрообігрівачами. Але зігріватися треба. Як це зробити?

Як стало відомо Інформатору почувати себе більш комфортно та тепло можна, вживаючи так звані зігріваючі продукти.

Що ж треба Їсти? Медики радять: “Взимку ніяких дієт!” Це стане додатковою нагрузкою на вже й так ослаблений холодом організм та підвищить ризик захворіти. Навпаки, в цей період краще підвищити загальну калорійність їжі. Дієтологи рекомендують збільшити свій раціон приблизно на 300-400 калорій, це допоможе компенсувати енергетичні втрати, викликані холодною температурою зовнішнього середовища. Додаткові калорії дадуть додаткову енергію, не приводячи до зайвих жирових відкладень. А ближче до настання весни та літа можна буде повернутися до раціону, який містить меншу кількість калорій.

Ось список продуктів, які мають зігріваючи властивості: 

  • жирне м’ясо;
  • жирна риба;
  • м’ясо птиці;
  • яйця;
  • молочні продукти;
  • крупи: рис, гречка, вівсянка;
  • гострі приправи: хрін, гірчиця, часник, чорний і червоний перець, кмин і т. д.;
  • зігріваючі напої: глінтвейн, чай з імбиром, червоне вино, кава.

Розглянемо ці види їжі докладніше.

Жирне м’ясо багате білками й жирними кислотами, воно має зігріваючу дію і надає тривале відчуття ситості. У зимовий час кращим гарніром до м’ясних страв є крупи: рис, гречка, перловка, кукурудзяна крупа і т. д.

Ще один енергетичний багатий продукт – це сало. Іноді одного бутерброда з салом досить, щоб надовго дати відчуття ситості та тепла.

У зимовий час дуже корисна жирна риба (і не тільки в зимовий). Вона містить ненасичені жирні кислоти омега-3, які благотворно впливають на обмін речовин і очищають судини від холестерину. Це допомагає поліпшити кровообіг.

Взимку треба вводити в раціон гарячі наваристі супи: борщ, солянку. Вони містять пікантні спеції, які стимулюють кровообіг. Таку ж роль відіграє міцний м’ясний, курячий бульйон. Всі ці супи містять багато калорій і надають велику енергетичну підтримку.

Ще одним цінним енергетичним продуктом є яйця. Яєчня в поєднанні з шинкою, салом чудово зігріє в морозну погоду.

Відмінна зимова страва – картопля, в будь-якому вигляді. Це може бути варена картопля, пюре, картопля фрі, деруни і т. д. Картопля містить велику кількість калію, який покращує роботу кровоносної системи, кров швидше доходить до кінцівок, що перешкоджає замерзанню рук і ніг.

Взимку треба частіше пити тепле молоко. Особливо добре присмачити його прянощами: корицею, мускатним горіхом, імбиром, шафраном. Стакан теплого молока швидко зігріє, зніме спазми судин, рівномірно розподілить кров по тілу і запобіжить розвитку застуди.

Відомими продуктами, які сприяють зігріванню, є спеції і прянощі. У зимову пору року їх треба використовувати особливо активно. У них містяться речовини, які подразнюють харчові рецептори і активно стимулюють кровообіг. Тому приправляйте м’ясні, рибні та овочеві страви червоним і чорним перцем, а також гострим перцем чілі, приправою карі, часником, імбиром, мускатним горіхом, лавровим листом, хроном, гірчицею, оцтом і т. д.
У випічку додавайте корицю, ваніль, мускатний горіх.

Зігріваючу дію надає і мед. Тільки його не варто вживати перед виходом на вулицю, бо він може викликати потовиділення. Його краще їсти після приходу додому. Чай з лимоном, імбиром і медом надає зігріваючу дію, підвищує імунітет і запобігає розвитку застуди. Важливе зауваження: мед не слід класти в гарячий чай, від цього він втрачає корисні властивості, тому його краще їсти окремо, вприкуску.

Чудово діє чай з журавлиною, брусницею, калиною. Ці ягоди є потужними імуностимуляторами. Вони мають судинорозширювальну дію, покращують кровообіг, знищують віруси та попереджають застуду.

Треба попередити про небезпеку вживання на холоді міцних алкогольних напоїв таких, як горілка, коньяк та інших подібних. Так, спочатку судини розширяться й людині буде здаватися, що вона зігрілася. Але дуже бистро наступить протилежний ефект, судини звузяться та стане ще холодніше.

Раніше Інформатор писав про те, що треба мати вдома аби захиститися від наслідків радіаційної аварії.

Дізнавайтеся головні новини Кривого Рогу і України на Telegram каналі Інформатор Кривий Ріг

Альона Свірідова

Нагору