Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Пекти пироги та обійматися: що відзначають 21 січня в Україні та світі

21 січня 2024 року неділя. Важливих державних свят в Україні немає. Є свята цікаві та свято церковне. З останнім пов’язана низка народних прикмет та заборон. 

Про них розповість Інформатор.

21 січня відзначають таке добре та миле свято, як Міжнародний день обіймів. Психологи вважають, що під час ритуалу дружнього дотику людини до людини створюється відчуття безпеки і комфорту. Воно було започатковане 1986 року в штаті Мічиган, США. А незвичайна ідея була підкинута пастором однієї з церков — Кевіном Заборні. Він стверджував, що американці дуже часто поводять себе надто стримано і не показують почуттів. Свято спочатку було започатковане у вузькому колі, але дуже швидко розповсюдилося. Цього дня люди можуть обіймати не лише своїх рідних та друзів, але й також незнайомців.

Також 21 січня відзначається Всесвітній день снігу. Це свято зимових видів спорту. Мета проведення заходів полягає у залученні дітей і сімей до своєрідного, унікального, активного відпочинку, який може подарувати тільки сніг. Для цього і проводяться спеціальні заходи по всьому світу.

Щорічно, у третю неділю січня, а у 2024 році це 21 січня, за ініціативи ООН світ відзначає Всесвітній день релігії.  Головна мета дня – наголосити на ідеї, що духовні принципи, закладені в основу світових релігій, гармонійні і релігія – це сила для об’єднання світу, а не розбрату. В Україні здавна мешкають представники багатьох релігій і конфесій, багато- і малочисельних. До початку повномасштабного вторгнення в нашій державі було 35 000 релігійних організацій і понад сто різних релігійних течій.

За церковним календарем 21 січня відзначають день пам’яті преподобного Максима-Сповідника, чи, як кажуть у народі Максимів день. Максимові-Сповіднику моляться про захист від бід. Також  рекомендували помиритися з конфліктними людьми. “на Максима” пекли пироги з рибою, яйцями чи м’ясом, а потім роздавали їх знайомим.

Що не можна робити

  • До світанку намагайтесь не виходити з дому на вулицю.
  • Краще не сваритися і не конфліктувати.
  • Заборонено давати і брати гроші в борг.

Народні прикмети

  • Ясна погода – до ранньої весни.
  • Ясна зоря – до морозу.
  • Якщо день погожий, то і весна пригожа буде.
  • Холодний і сухий день – до жаркого серпня.
  • Якщо місяць зійде, затуманений, через хмари, то буде жито добре в засіках.
  • Якщо ж небо безхмарне, то в наступному році в коморах буде порожньо.

Іменини святкують: Валеріан, Євген, Максим, Феодосій, Іван, Гнат, Оскар, Стефан та Лаврентій, Ганна, Анастасія, Іполіта, Агнія, Офелія, Клавдія.

Раніше Інформатор писав про те, що відзначають 20 січня. Також повідомлялося про гороскоп на 21 січня. 

Читайте нас у FacebookTelegram та Viber 

Стали свідком надзвичайних ситуацій у Кривому Розі, пишіть нам у Facebook

Альона Свірідова

Нагору