Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Чому 28 січня не можна вбивати комах та що відзначають у цей день в Україні та світі

28 січня 2024 року неділя. Важливих державних свят в Україні немає. Є свята цікаві та свято церковне. З останнім пов’язана низка народних прикмет та заборон. 

Про них розповість Інформатор.

В останню неділю січня святкують Міжнародний день без інтернету. Це день, присвячений заохоченню людей по всьому світу відключитися від цифрового світу і відновити зв’язок з фізичним світом навколо них, можливість нагадати всім про важливість особистого спілкування та красу світу за межами наших екранів.

Також 28 січня відзначають Міжнародний день конструктора «Лего». Саме у цей день у 1958 році виробники запатентували цеглинку, яка до цього часу виступає основою для більшості наборів. З цеглинок можна складати безліч різних іграшок. Усі набори комбінуються між собою. Також вони однаково добре підходять як хлопчикам, так і дівчаткам. Конструктор «Лего» сприяє розвитку соціальної складової, адже заохочує до ігор разом з друзями або членами сім’ї. Усі елементи, випущені протягом 50 років, сумісні між собою.

Щорічно 28 січня, починаючи з 2007 року, відзначається Міжнародний день захисту персональних даних. Це свято було засновано для того, щоб користувачі мережі не забували про дотримання правил поведінки в інтернеті, які допомагають убезпечити їхнє віртуальне і реальне життя.

28 січня (10 лютого за старим стилем) – день пам’яті преподобного Єфрема Сиріна, якого називають учителем покаяння. У народі цей день називають “Єфремов день”, “Єфрем-вітродуй” і “Запічник”. Єфрема в народі асоціювали з домовиком, “іменини” якого відзначають також цього дня.

У день пам’яті святого Єфрема добре покаятися у своїх проступках, як це свого часу зробив сам святий, попросити в Господа вибачення і в тих, кому завдали неприємностей. До преподобного Єфрема Сирина звертаються, коли долають злість і гнів, святого просять напоумити чоловіків, схильних розпускати руки, моляться за мир у сім’ї, домі та державі.

Що не можна робити

  • вбивати в будинку будь-яких комах: павуків, цвіркунів і навіть тарганів – можна накликати біди й нещастя;
  • ображати кішок або інших вихованців;
  • лихословити, сваритися, робити непристойні вчинки;
  • відмовляти в допомозі та милостині;

Народні прикмети

  • якщо день вітряний – сирим буде весь рік;
  • ліс почорнів – чекай тепла;
  • яскраві зірки – до морозу, тьмяні – до тепла;
  • ясний день видався – літо буде спекотним і сухим.

Іменини святкують: Володимир, Георгій, Єфрем, Ігнатій, Леонтій, Ольга, Федір, Феодосій, Георгій.

Раніше Інформатор писав про те, що відзначають 27 січня. Також повідомлялося про погоду на 28 січня.

Читайте нас у FacebookTelegram та Viber 

Стали свідком надзвичайних ситуацій у Кривому Розі, пишіть нам у Facebook

Альона Свірідова

Нагору