Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

27 січня – День пам’яті жертв Голокосту: примети, заборон та чому цього дня не можна приймати подарунки

27 січня у всьому світі згадують жертв найжорстокішого масового геноциду усіх часів і вшановують пам’ять жертв Голокосту. Також цього дня відзначають День молоковідсмоктувача та його важливість при грудному вигодовуванні. А шанувальники вина відзначають День портвейну.

Як повідомляє Інформатор, 27 січня увесь світ відзначає Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту. Під цим терміном розуміють регулярні утиски, гоніння та навмисне винищення нацистами єврейської нації. Геноцид мав місце з 1933 по 1945 роки та супроводжувався жахливими діяннями нацистського режиму. За цей час було знищено понад 5 000 000 осіб єврейської національності.

1 листопада 2005 року на Генеральній асамблеї ООН було затверджено Резолюцію, присвячену Голокосту. В документі йде мова про те, що геноцид призвів до винищення 30% євреїв та великої кількості осіб, що належали до інших національностей. Саме в цій Резолюції 27 січня було проголошене Днем пам’яті жертв Голокосту та з цього часу почалося всесвітнє відзначення цієї події.

27 січня – знакова дата для представників єврейської народності. Саме в цей день після закінчення Другої світової війни у 1945 році війська одного з українських фронтів звільнили в’язнів з Аушвіц-Біркенау (також відомий як концтабір Освенцим). Це найбільший за розмірами табір смерті, що був заснований нацистами для масового фізичного знищення негідних, за переконаннями нацистської Німеччини, осіб. В наші дні цей табір уособлюють з найбільшими в історії землі злочинами. У 2020 році світ відзначав 75 років з моменту звільнення ув’язнених.

Також 27 січня Міжнародний день портвейну. У всьому світі цей напій має дуже багато шанувальників, але його батьківщиною вважається португальське місто Порту. Звідси вино почали возити до Англії у кінці XVII століття. Існує версія походження портвейну, згідно з якою, деякі виробники почали додавати спирт до вина ще на етапі бродіння. Завдяки цьому напій зберігав солодкий смак і набував міцності.

А ще 27 січня відзначається Всесвітній день молоковідсмоктувача. Його було впроваджено засновницею фірми Snugabell Венді Армбрустер у 2017 році. Своєю метою вона ставить мотивування жінок до грудного вигодовування, створюючи для цього спеціальну білизну, яка дозволяє зціджувати молоко у будь-яких умовах.

Усі педіатри висловлюються на користь годування немовлят материнським молоком якомога довше. Це зміцнює імунітет та створює міцний емоційний зв’язок між дитиною та матусею. Але деякі жінки змушені нехтувати цими порадами заради кар’єри та матеріального забезпечення своєї родини.

У таких ситуаціях на допомогу прийде молоковідсмоктувач, завдяки якому з’являється можливість створити банк молока у себе вдома. Тоді малюк зможе отримувати найбільш корисне для себе харчування у будь-який час, навіть коли матуся знаходиться на роботі.

Церковне свято

27 січня в церковному календарі – день перенесення мощей Іоана Златоуста. 397 року Іоан Златоуст стає патріархом (після смерті архієпископа Константинопольського Нектарія). На цій посаді Іоан починає вдосконалювати священство. Згодом він вступає у конфлікт з імператорською сім’єю. Імператриця затаїла сильний гнів на патріарха. Тому його виганяють з міста. Однак, тієї ж ночі стається сильний землетрус і вмирає дитина імператора. Тому імператриця вирішує повернути Іоана назад. 406 року патріарх сильно захворів. Його переводять зі столиці до маленького містечка Піфіунта, куди він, виснажений хворобою, дістається три місяці. Недалеко від міста Комани під сильним дощем він помирає. Сталося це 407 року.

Що не можна робити 27 січня

  • Заборонено різати та обпалювати шкіру.
  • Не рекомендується дарувати подарунки, навіть від щирого серця.
  • Краще відмовитися від миття голови.

Народні прикмети і традиції на 27 січня

Серед наших предків існувало чимало цікавих прикмет на цей день:

  • дивилися, який сьогодні день: місяць має білий колір — до сильного холоду, якщо він червоний — буде вітер;
  • запітніло скло — чекайте на тепло;
  • хмари пливуть проти вітру — буде йти сніг;
  • після хуртовини на заметах гребені заокруглені, сніг лежить хвилями на полях — буде хороший урожай.

Традиційно наші предки 27 січня готували поминальну трапезу, згадували покійних родичів. На столі обов’язково стояли пиріжки з різною начинкою, узвар, рисова каша. Якщо не було міцних морозів, частину обіду виносили на кладовище і залишали на могилі.

У цей день не можна заздрити іншим людям. В іншому випадку на вас перейдуть проблеми і хвороби людини, якій ви заздрите.

Не варто приймати подарунки від незнайомців і малознайомих людей. Адже вважалося, що це може принести біду та захворювання. У таких випадках варто дати людині символічну суму.

Іменини

Іван, Йосип, Дмитро, Петро.

Талісманом людини, народженої 27 січня, є гірський кришталь. Відомий людству ще від давніх часів. Наприклад, у Стародавній Греції гірський кришталь вважався сльозами богів, що впали з небес. А японці стверджували, що це застигле дихання дракона.

Читайте також гороскоп на 27 січня. Якою буде погода 27 січня у Кривому Розі ми писали раніше.

Читайте нас у FacebookTelegram та Viber 

Стали свідком надзвичайних ситуацій у Кривому Розі, пишіть нам у Facebook

Олена Шевченко

Нагору