Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Чому при обчисленні пенсій не враховують зарплату, отриману в районах Крайньої Півночі

Колись давно українці досить часто виїжджали на Північ підзаробити грошенят. При цьом малося на увазі, що і у майбутньому пенсії в них будуть вищими, ніж у тих, хто жив “на материку”. Все змінилося. 

Як повідомляє Інформатор з посиланням на видання “На пенсії“, зараз при обчисленні пенсій враховують лише зарплати, отримані після 1 липня 2000 року. Все що раніше – за бажанням та при наявності документи, що підтверджують виплату. До того, зв’язатися з відповідними органами рф під час повномасштабного вторгнення неможливо.

Існує ще один важливий нюанс. З роботу в районах Крайньої Півночі до зарплати нараховувалися пільгові коефіцієнти.

Згідно з чинним законодавством України, зарплата з північними коефіцієнтами може бути врахована при обчисленні пенсії, тільки якщо мова йде про періоди роботи до 1991 року. Якщо взяти довідку про роботу на Півночі, наприклад, за 90-ті роки, то районні коефіцієнти з неї доведеться вирахувати.

Тому треба подумати, а чи варто таку зарплату брати до уваги.

Раніше Інформатор писав про те, як нараховується пенсія, якщо людина працює на неповну ставку. Також повідомлялося про те, що оформити житлову субсидію в Україні можна буде онлайн в один клік.

Читайте нас у FacebookTelegram та Viber 

Стали свідком надзвичайних ситуацій у Кривому Розі, пишіть нам у Facebook

Альона Свірідова

Нагору