Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Стала відома дата, коли в Україні боржникам почнуть відключати світло

8 січня Уряд зняв мораторій на відключення боржникам житлово-комунальних послуг, який діяв від 24 березня 2022 року. У разі злісної несплати за рахунками, споживачам знову нараховуватимуться пеня та штрафи. Але всім одночасно електропостачання відключати не будуть.

Про це повідомив гендиректор компанії Yasno Сергій Коваленко, – пише Інформатор.

Компанія постачальник енергетичних послуг YASNO працює з приватними клієнтами лише у Києві та на Дніпропетровщині. Кабмін дозволив відключати боржників з 29 січня, – сказав Коваленко в ефірі телемарафону.

Найпершими відключать від електроенергії боржників з найвищою сумою боргу. Він також зазначив, що боржникам, які не змогли сплатити за один місяць чи пару, не слід боятися відключення.

“Є боржники один місяць, і це не є така велика проблема, ми маємо надію, ми комунікуємо з ними. А є борги, які рік і більше”, – заспокоїв українців Коваленко.

Відключати від електропостачання одразу всіх боржників не будуть. Є критерії і по сумі, і по “віку” заборгованості. Наразі таких кандидатів на відключення більше 70 тисяч у Київі та Дніпропетровській області і їхній загальний борг становить понад 600 млн грн.

“Повірте, у нас є кейси, коли людина має кілька квартир і по одній з них – багатотисячний борг, попри війну. Зовсім не розумію, чому пенсіонери можуть платити, а вона – ні. До того ж, це (ред. відключення світла) не буде одномоментно всім. У нас немає рубильника. Це не буде раптово”, – пояснює Коваленко.

Коли ж абонента будуть подавати на відключення, то власник житла отримає паперове попередження за 10 днів до відключення, ще за 5 днів – сповіщення від оператора системи розподілу.

“Якщо ви не живете у квартирі – уточніть свої показання, передавайте їх коректно і щомісяця, тоді боргу не буде. Для тих, кому оплачувати складно, держава розробила субсидії. Зараз їх можна оформити за спрощеною процедурою. Гроші підуть в енергосистему. Атаки на інфраструктуру, особливо у східній частині України, нікуди не ділися, тому ремонти та масштабні відновлення – це наша реальність ще надовго. Тому будь ласка, оплачуйте рахунки вчасно”, – рекомендує гендиректор Yasno.

Раніше Інформатор повідомляв, де у Кривому Розі будуть давати воду “по годинах”. Також ми писали, що у Кривому Розі в зруйнований ракетою будинок принесли платіжки за світло.

Читайте нас у FacebookTelegram та Viber 

Стали свідком надзвичайних ситуацій у Кривому Розі, пишіть нам у Facebook

Олена Шевченко

Нагору