Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

12 січня – День українського політв’язня, Тетянин день: примети, іменини та що треба зробити до заходу сонця

12 січня в Україні День українського політв’язня, Всесвітній день доньки. Віряни вшановують пам’ять Тетяни Римської. Символ дня – “Світильник” – гарний, світлий і чистий день. В цей день добре планувати справи на наступний місяць. Це день творчих задумів, планів і проектів на майбутнє.

Як повідомляє Інформатор, 12 січня – День українського політв’язня. Природно вважати, що громадянин будь-якої країни світу може вільно користуватися основними правами людини (мати власну думку, сповідувати певну релігію, брати участь у об’єднаннях тощо). Однак, на жаль, багато хто відчув на собі, що держави не завжди дотримуються задекларованих цінностей. За часів Радянського Союзу ті українці, які виборювали свободу і незалежність для свого народу, часто страждали через репресії і переслідування з боку влади. Фактично вони були приречені стати політичними в’язнями — людьми, яких засуджують через політичні причини.

Попри те, що Україна — найбільша країна Європи, довгий час українці не мали власної державності. Вперше українці здобули незалежність 1918 року, але ненадовго. Вже від 1922 року Україна приєдналася до союз республік СРСР. Від того часу влада намагалася не допустити жодної можливості українського визвольного руху. Для цього використовували різні засоби: від жорстокого голодомору до політики наполегливої русифікації. Та радянська диктатура не змогла придушити національну свідомість українців. Після закінчення Другої світової війни мрія стати вільними знову почала набирати обертів. В основному вона локалізувалася в західних областях.

Так 1955 року в Івано-Франківську створили підпільну організацію, яка мала назву Об’єднана партія визволення України, діяльність якої полягала у пропагуванні серед населення ідея незалежної України. 1958 року організацію викрили, а всіх її членів засудили на сроки від 7 до 10 років ув’язнення. 1961 року у Львові також було викрито організацію Української робітничо-селянської спілки. Одним з її організаторів був Левко Лук’яненко, юрист, якого спочатку засудили на смерть, а потім змінили покарання на 15 років ув’язнення.

Подібним чином радянська влада зламала долі та життя багатьох свідомих патріотів України. Часто людей ув’язнювали навіть через заборонену літературу, розповсюдження листівок чи вивішування українського національного прапора. 12 січня 1972 року у Києві розпочалися масові арешти, що тривали три дні. В той час було затримано публіцистів, істориків та літераторів, Василя Стуса, Стефанію Шабатуру, В’ячеслава Чорновола, Михайла Осадчого та інших. Вони були відомі під назвою “шістдесятники”. Майже всі підсудні отримали максимально суворі вироки.

12 січня у світі відзначають День доньки. В Україні це неофіційне свято, але з кожним роком стає дедалі популярнішим серед українців. Цей день варто провести у родинному колі і привітати своїх донечок.

12 січня в церковному календарі – день пам’яті Тетяни Римської. Народилася у родині римського чиновника, який таємно сповідував християнство, тому виросла у церковних традиціях. В молодому віці вона відмовилася виходити заміж, тому що хотіла присвятити життя Господу. За часів правління імператора Олександра Севера християни зазнали важких гонінь. Тетяну тоді також схопили і привели до язичницького капища, щоб вона там принесла пожертву ідолам. Жінка не погодилася, тому її довго катували. Проте усі її рани дивом зцілювалися. Після молитви Тетяни всі ідоли зруйнувалися. Олександр побачив, що не може впоратися із Тетяною і наказав зарубати її мечем. Така ж доля пізніше чекала і на її батька.

  • Не можна лаятися і сваритися, особливо з рідними.
  • Заборонено займатися фізичною працею, прибирати, прати.
  • Якщо у вас попросять милостиню, особливо їжу, не відмовляйте.

Народні прикмети і традиції на 12 січня

  • дивилися, який сьогодні день: сонце рано зійшло — скоро потепліє і птахи повернуться з вирію;
  • ясна і морозяна погода — до гарного урожаю;
  • зоряне небо вночі означає, що весна прийде рано;
  • сніжить — до дощового літа;
  • тепла і сніжна погода — врожаю цього року не буде;
  • вітер дме з півдня — до маловрожайного та посушливого літа;
  • яка погода цього дня, таким буде грудень;
  • заметіль — до великого врожаю хліба.

Наші предки вірили, що цього дня треба обов’язково молилися святій Тетяні. Існувало повір’я, якщо цього дня одружитися, то сімейне життя буде довгим.

Також за народною прикметою в день святої Тетяни, яка є покровителькою учнів, учням і студентам не слід виносити сміття – щоб не викинути разом із ним і знання.

У день святої обов’язково потрібно до заходу сонця зробити добрий вчинок – подати милостиню, допомогти нужденним, погодувати птахів і безпритульних тварин, узяти участь у благодійності. Вірять, що добро повернеться в стократному розмірі, а сама свята може виконати заповітне бажання.

Іменини 12 січня

Петра, Сави, Іллі, Макара, Тетяни.

Талісманом людини, народженої 12 січня, є жадеїт. Мінерал, який має зелений колір. Завдяки своїй красі у багатьох країнах жадеїт вважається одним з найпопулярніших каменів після алмаза. Здавна вважалося, що він допомагає людині отримати мудрість та відвагу.

Раніше Інформатор повідомляв, якою буде погода у Кривому Розі 12 січня. Також ми писали, коли у 2024 році не можна вінчатися.

Читайте нас у FacebookTelegram та Viber 

Стали свідком надзвичайних ситуацій у Кривому Розі, пишіть нам у Facebook

Олена Шевченко

Нагору