Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Підвищити собі пенсію на 54% відсотки може кожний: як це зробити

Для того, щоби вийти на пенсію у 60 років у 2024 році, українець має мати 31 рік страхового стажу. Торік пенсіонерам тричі підвищували виплати. Зростуть вони й у 2024 році. Але підвищити собі пенсійні виплати людина може навіть самостійно.

Як це зробити, розповість Інформатор з посиланням на видання “На пенсії“.

Річ у тому, що в Україні не обов’язково йти на пенсію при досягненні пенсійного віку. Закон не забороняє працювати і надалі. Більш того, за період понаднормової роботи основний розмір пенсії збільшується:

  • на 0,5% – за кожний повний місяць страхового стажу, починаючи з місяця, наступного за місяцем досягнення пенсійного віку, у разі відстрочення виходу на пенсію терміном до 60 місяців;
  • на 0,75% – за кожен повний місяць страхового стажу, починаючи з місяця, наступного за місяцем досягнення пенсійного віку, у разі відстрочення виходу на пенсію терміном понад 60 місяців.

Тобто, якщо людина звернеться у Пенсійний фонд за призначенням пенсії не в 60, а в 66 років (відпрацює понаднормово 72 місяці), її пенсія збільшиться на 54%.

При цьому слід мати на увазі те, що враховуються лише повні місяці роботи.

Раніше Інформатор писав про те, як нараховуються стаж та пенсія, якщо робітник працює не на повну ставку. Також повідомлялося про те, що в Україні пенсіонери з мінімальними пенсіями можуть отримати надбавку.

Читайте нас у FacebookTelegram та Viber 

Стали свідком надзвичайних ситуацій у Кривому Розі, пишіть нам у Facebook

Альона Свірідова

Нагору