Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Чому 7 січня не можна давати та брати у борг та які свята в цей день відзначають

7 січня 2024 року неділя. Важливих державних свят в Україні немає. Є свято професійне, свято незвичне та свято церковне. З останнім пов’язана низка народних прикмет та заборон.

Про них розповість Інформатор.

7 січня своє професійне свято відзначають програмісти. У наші дні професія програміста стала досить популярною, а спеціальність має великий поділ від простих користувачів до програмістів високого рівня. Бути програмістом – престижно. Сьогодні вони можуть творити таке, що ще кілька десятиліть тому людство не могло собі навіть уявити. Усе, з чим ми стикаємося за комп’ютером – результат роботи програмістів. Мабуть, жодна професія не охоплює так широко всі сфери нашого життя. Для того, щоб працювати в IT-сфері потрібно володіти не тільки талантом, а й цілеспрямованістю та математичним складом розуму. Такі фахівці мислять аргументовано, чітко, критично сприймають інформацію та дошукуються до істини.

Також 7 січня відзначається Міжнародний день дурної ходи. Ідея святкування навіяна славнозвісним скетчем із британського серіалу «Летючий цирк Монті Пайтона», де головний герой Джона Кліза є держслужбовцем, що дурною ходою направляється до міністерства. Саме у цей день січня була проведена перша демонстрація на честь дурної ходи. Люди вирішили не змінювати традиціям і тепер ця дата є постійною.

7 січня (20 січня за старим стилем), наступного дня після Хрещення Господнього, відзначають день пам’яті Іоанна Хрестителя (або Предтечі).  Іоанн був тією самою людиною, яка напророкувала прихід Сина Божого перед Різдвом Христа, хрестив Спасителя у водах Йордану і був свідком явлення Пресвятої Трійці в день Хрещення.

У народному календарі 7 січня – свято Іван Бражник, Зимовий весільник, Перезимник. Вважається, що Іоанн Предтеча несе першу звісточку про весну.

У Іоанна Предтечі просять допомоги в складних справах і зцілення від важких хвороб, до святого звертається з молитвою бездітне подружжя, щоб Бог послав їм дітей, жінки просять наставити на шлях істинний невірних чоловіків.

Що не можна робити 7 січня

  • відмовляти в допомозі;
  • лихословити, грубити, лаятися;
  • збирати плітки;
  • не слід цього дня давати і брати в борг і перераховувати дрібні гроші – можеш опинитися на “мілині”;
  • не можна приймати подарунки від незнайомих людей;
  • не треба відмовляти в проханнях рідним.

Прикмети погоди

  • стоїть суха погода – літо теж буде посушливим;
  • холоди почалися і тримаються тиждень – відразу за ними буде відлига;
  • вранці на деревах лежить іній – буде врожай зернових.

Іменини святкують: Афанасій (Опанас), Василь, Іван.

Раніше Інформатор писав про те, що відзначають 6 січня. Також повідомлялося про гороскоп на 7 січня.

Читайте нас у FacebookTelegram та Viber 

Стали свідком надзвичайних ситуацій у Кривому Розі, пишіть нам у Facebook

Альона Свірідова

Нагору