Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

6 січня – Водохреще, День дітей-сиріт війни: чого не можна робити, іменини та для чого на дверях малювали хрести

6 січня в Україні відзначають велике свято Хрещення Господнє та Богоявлення Господнє. Цей день вважали магічним, тому на Водохреще дівчата часто ворожили. Також 6 січня привертають увагу до проблем дітей, які через війну втратили батьків.

Повідомляє Інформатор, Водохреще – це останнє свято Різдвяно-новорічного циклу. Воно присвячене події, коли Іоан Хреститель охрестив Ісуса Христа в річці Йордан. Тоді Сину Божому виповнилося 30 років. Хоча Ісус був безгрішним, але цим своїм вчинком він показав, що належить до людського роду. Разом із Хрещенням віряни також святкують Богоявлення Господнє. Дата збігається, але це два різних свята. Коли Ісус Христос вийшов з води, то з небес опустився Святий Дух (голуб) і голос проголосив, що Христос — Син Божий.

6 січня в Україні і світі Всесвітній день дітей-сиріт війни. Подія присвячена нелегкій долі тих дітей, які через війну та воєнні дії залишилися сиротами. На жаль, для нашої країни ця проблема зараз вважається дуже гострою. Через війну багато українських дітей залишилися сиротами. Ініціатором створення події виступила французька правозахисна організація SOS Enfants en Detresses, щоб привернути увагу громадськості до проблем дітей, що осиротіли через військові дії. Згідно з сумною статистикою у світі понад 150 мільйонів дітей втрачають через військові дії одного чи обох батьків.

Що не можна робити 6 січня

  • Заборонено сперечатися, лаятися, лихословити.
  • Не варто сідати за святковий стіл у брудному чи старому одязі.
  • Не можна полоскати білизну у воді.

Народні прикмети і традиції на 6 січня

  • дивилися, який сьогодні день: до паркану привалив сніг — літо буде холодним;
  • на небі повний місяць — до повені навесні;
  • на Хрещення піднімаються сильні вихори снігу — бджоли будуть добре роїтися;
  • гавкають собаки — в лісі буде багато дичини;
  • опівдні хмари синього кольору — до хорошого урожаю;
  • дерева вкриті інеєм, а на небі хмари — чекайте на родючий рік;
  • погода холодна і ясна — до теплого літа, сніжна і похмура — до великого урожаю;
  • теплий і сонячний день — така погода триватиме ще кілька тижнів;
  • зоряна ніч — буде багато ягід влітку.

Більша частина народних традицій та обрядів на свято Водохреща пов’язана з водою. Вранці віряни йшли до церкви, де йшли святкові богослужіння, а після них приносили додому освячену воду, якою окроплювали будинки. На дверях та віконницях малювали крейдою хрести, щоб захиститися від злих сил. Дівчата ворожили. Вірили, що ця ніч має велику магічну силу.

Іменини: як назвати дитину, яка народилася 6 січня

Андрій, Іван, Лаврентій, Феован, Лідія, Марія.

Талісманом людини, народженої 6 січня, є бірюза. Здавна цей камінь вважали найсильнішим оберегом. Вірили, що прикраси з бірюзою дарують впевненість у собі, здоров’я та щастя.

Раніше Інформатор повідомляв про різку зміну погоди у Кривому Розі. Читайте також, чи будуть у Кривому Розі облаштовувати місця для купання на Водохреще.

Читайте нас у FacebookTelegram та Viber 

Стали свідком надзвичайних ситуацій у Кривому Розі, пишіть нам у Facebook

Олена Шевченко

Нагору