Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Хаш та “Вустриця прерій”: як лікують похмілля у різних країнах світу

У новорічну ніч, коли святковий стіл ломиться від всіляких смаколиків та різноманітного алкоголю, інколи хочеться скоштувати всього. У результаті на ранок вже не треба нічого. Голова болить, у шлунку “виверження вулкана”, стан мерзенний, коротше похмілля. Стосується це тільки українців, але й мешканців інших країн світу.

Інформатор розповість, як лікують “святкову хворобу” у різних кінцях планети.

Китай.

Китайців важко назвати стійкою до алкоголю нацією. Після трьох стопок місцевої горілки середньостатистичний китаєць іде у нірвану. Рятуючись від похмілля мешканці Піднебесної п’ють міцний зелений чай. Приводить до тями також холодний чай з медом і соком лимона.

Вірменія

Національний засіб від похмілля у Вірменії хаш. Це густий гарячий суп із яловичих ніжок. Як повідомляє “вірменське радіо”, хаш підніме на ноги навіть  мертвого.

США

Американці вранці після бурхливої вечірки за традицією йдуть до найближчого фастфуду. Жирна їжа та кола добре знімає ознаки похмілля. Якщо такого поблизу немає, можна скористатися американським народним засобом коктейлем “Вустриця прерій” готується за таким рецептом: томатний сік, сире яйце, соус Вустершир. За смаком можна додати крапельку коньяку або горілки.

Італія

У сонячній Італії воліють поправляти здоров’я міцною кавою з бананом на десерт. Італійці знають, що в еспресо багато кофеїну, а в бананах калію, іншим просто подобається поєднання. Це і справді так смачно, що навіть людина, яка вмирає від перепою, починає дивитися на життя з цікавістю.

Японія

У Японії існують сотні способів бути огірочком після бурхливої пиятики – вся місцева кухня явно сприяє цьому. Найдоступніший спосіб – тарілочка місо-супу. Відмінний варіант для тих, хто хоче спробувати щось, крім розсолу. Добре, що японських ресторанів наразі багато у кожному місті.

Норвегія

Норвежці рано після ну дуже бурхливої ночі можуть перекинути стаканчик-другий молока або жирних вершків. А якщо сил не вистачає навіть на це, тягнуться в найближчу кебабну або переводять важкий погляд на лефсе з ракфіском – це форель, що забродила з цибулею і сметаною в картопляному лаваші. Скандинавам допомагає!

Болівія

У Болівії народний антипохмелін називають aixeca morts — «піднімає мертвих» або «фрикасі». У місцевих так називається ароматне рагу з тушкованої свинини з перцем чилі, кмином та кукурудзяною кашею. Далі залишиться тільки відроджуватися та насолоджуватися.

Перу

Перуанці свято вірять в оздоровчу силу севіче. Це асорті з морепродуктів із червоною цибулею, перцем рокото, бататом та маніокою, що маринують у соку лайма. У справу йде все до останньої краплі — маринад з-під севіче до Перу подають під виглядом коктейлю Leche de tigre — «молоко тигра».

Туреччина

Турки мають спеціальний суп для зняття похмілля — İşkembe Çorbası, який готується з яловичої трибухи, яєць, цибулі та часнику. Не менше цінується і кокореч — баранячі потрошки на рожні з овочами і хрустким коржем або картоплею фрі.

Румунія, Сербія, Словаччина та інші балканські країни

Супами від «вранішньої хвороби» на Балканському півострові лікуються не лише турки. У Румунії цілющий суп із рубця називається чорба де бурта, у Греції — патцас, у Болгарії — шкемпе чорба. У сербському варіанті ця страва перетворюється на густе рагу шкембічі, а в Хорватії, трипіці або філеки. Запити це все рекомендується однією (!) чаркою ракії.

Схожі наваристі юшки з яловичого шлунка з часником і спеціями існують у поляків (фляки), чехів (дрштківка). В Угорщині на допомогу прийде старий добрий гуляш.

Франція 

У Франції вважають, що при лікуванні похмілля ніщо не зрівняється зі знаменитим коктейлем “Кривава Мері”. Хоча знайти його можна знайти в кожному кутку світу, він набув особливого значення у Парижі, де його й винайшли в 1921 році в закладі Harry’s New York Bar. За всі ці роки у різних барах вносили свої додаткові нотки в рецепт. Але в Harry’s New York Bar його готують досі так, як майже 100 років тому: з горілки, томатного соку, соусу Tabasco, солі, перцю, лимону і кисло-солодкого вустерського соусу.

Україна

Тут традиційними засобами від похмілля завжди вважався розсіл від квашених (не маринованих!) огірків чи квашеної капусти. Вважається, що цей засіб відновлює водно-сольовий баланс в організмі.

Раніше Інформатор писав про те, як зустрічають Новий рік у різних країнах світу. Також повідомлялося про історію виникнення святкування Нового року.

Читайте нас у FacebookTelegram та Viber 

Стали свідком надзвичайних ситуацій у Кривому Розі, пишіть нам у Facebook

Альона Свірідова

Нагору