Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

День працівників дипломатичної служби України, День енергетика: чому саме 22 грудня не можна ходити босоніж по дому

22 грудня відзначають День працівників дипломатичної служби України, День енергетика. Православна церква України вшановує пам’ять християнської великомучениці Анастасії Узорішительниці. Вона вважається покровителькою невинно засуджених і вагітних, їй моляться про успішні та легкі пологи. У народі свято відоме під назвами день Анастасії, Ганна Зимова.

Що не можна робити та які існують традиції, – розповість Інформатор.

День працівників дипломатичної служби України

Кожного року 22 грудня Україна відзначає День працівників дипломатичної служби України – професійне національне свято дипломатів, а також працівників дипмісій, консульств та посольств нашої країни. День робітників дипломатичної служби є робочим днем.

Подія доволі молода – її започаткував президент Віктор Ющенко, підписавши указ 21 листопада 2005 року. Дата святкування обрана на честь заснування Генерального секретаріату міжнародних справ у 1917 році, з якого пізніше утворилося Міністерство іноземних справ.

День енергетика

День енергетика – професійне свято, встановлене на національному рівні. Припадає на 22 грудня – найкоротший день в році, що дуже символічно. Адже саме в цей день робота цих спеціалістів є найпомітнішою.

Паливно-енергетичний комплекс завжди посідав почесне місце в економіці України. Саме на теренах нашої держави створювалися та запроваджувалися передові досягнення в енергетичній галузі. Сьогодні без електричної енергії не обходиться жодна жила квартира та комерційна структура. Галузь продовжує розвиватися: створюються нові закони, впроваджуються новітні технології, залучаються іноземні інвестиції тощо.

День Анастасії або Ганна Зимова

На цей день випадає зимове сонцестояння – найдовша ніч та найкоротший день на рік. Наші пращури вважали цей день важким і небезпечним. Люди казали, що з зимового сонцестояння починається найсуворіший і найбезрадісніший зимовий період. Проте явищу також раділи, оскільки 22 грудня ночі поступово стають коротшими.

Наші пращури на день Анни обов’язково постили, оскільки ще триває Різдвяний піст. Постилися у це народне свято навіть вагітні, яким дозволено не дотримуватися посту. Люди думали, що в день зимового сонцестояння сонце вмирає та народжується наново. Наслідуючи його, у цю дату гасили вогонь у печі і знову розпалювали.

Бджолярі відзначали своє свято 22 грудня. Вони читали спеціальну змову біля вуликів, щоб бджоли робили більше меду. День вважався вдалим для торгівлі медом та товарами бджільництва – можна отримати гарний виторг.

Народне свято 22 грудня вважається вдалим для лікування будь-яких жіночих хвороб. У цю дату успішно пройдуть гінекологічні операції та пологи.

Що не можна робити

У цей день обов’язково потрібно дотримати піст. Не можна їсти м’ясо, яйця і молочні продукти, а також пити алкоголь.

У цей день не можна виконувати роботу по дому і займатися важкою фізичною працею.

Без великої потреби сьогодні не можна виходити з дому і ходити в ліс, оскільки там можуть бути агресивні дикі звірі.

Не можна стригти нігті і волосся в цей день, в тому числі і дітям.

Не можна проколювати вуха, інакше рани довго гояться.

У День Анастасії не можна ходити босоніж по будинку – це принесе хворобу.

Прикмети погоди 

  • Якщо весь день йде сніг, то січень буде сніжним.
  • Дощ в цей день віщує тепло і відсутність снігу на Новий рік.
  • Синички співають – до поліпшення погоди.
  • Якщо біля дерев утворилися високі снігові горби, то наступний рік буде врожайним.
  • Світлий і сонячний день віщує мороз на Новий рік.

Іменини: Дмитро, Теодор, Федір, Анастасія.

Раніше ми розповідали, про гороскоп на 22 грудня. Писали, про погоду на 22 грудня та що показують у кінотеатрах Кривого Рогу.

Читайте нас у FacebookTelegram та Viber 

Стали свідком надзвичайних ситуацій у Кривому Розі, пишіть нам у Facebook

Євгенія Глубінок

Нагору