У деяких європейських країнах на Різдво готують неймовірно смачний десерт, який має дуже цікаву історію та символіку. Основа різдвяного поліна – бісквітний корж, який змащують кремом, загортають у рулет та надають йому вигляду поліна. Бісквітний рулет втілює незгоріле поліно із святкового вогнища.
Спалення “різдвяного поліна” – це історія одного із звичаїв, який був обов’язковим різдвяним ритуалом у багатьох народів Європи, – розповідає Інформатор.
Інгредієнти:
Для бісквіта
- Яйця курячі – 4 шт.
- Цукор – 100 г
- Цукор ванільний – 10 г
- Борошно пшеничне – 30 г
- Какао-порошок – 30 г
- Розпушувач – 0.3 ч. л.
- Сіль – 0.25 ч. л.
Для крему
- Цукрова пудра – 30 г
- Вершки 30% – 150 г
- Цукор ванільний – 0.5 г
Для ганаша
- Шоколад – 120 г
- Масло вершкове 73% – 70 г
- Вершки 30% – 70 г
Спосіб приготування:
Білки збийте у пишну піну, додайте 50 г цукру та збивайте до стійких піків. У жовтки додайте 50 г цукру, ванільний цукор і збивайте, поки маса не посвітлішає та не стане об’ємною.
У збиті жовтки просійте борошно разом із какао та розпушувачем. Перемішайте до однорідної маси. Поступово додавайте збиті білки, акуратно перемішуючи.
Форму для випікання 38×25 змастіть олією, вистеліть пергаментним папером і вилийте в неї тісто. Розрівняйте та випікайте 10-12 хвилин при температурі 180°C.
Рушник посипте цукровою пудрою та перекладіть на нього бісквіт. Пергамент видаліть і бісквіт теж посипте цукровою пудрою. За допомогою рушника згорніть тісто в рулет і залиште остигати, приблизно на 20-30 хвилин.
За цей час приготуйте ганаш. Шоколад поламайте на шматочки, покладіть до них масло та розтопіть у мікрохвильовці чи на водяній бані. Додайте вершки, перемішайте і залиште охолоджуватись.
Для крему вершки збийте з цукровою пудрою та ванільним цукром до стійкої піни. Розгорніть рулет, викладіть на нього крем, розрівняйте та знову скрутіть у рулет.
Рулет розріжте навскіс на більшу та меншу частини, меншу прикладіть до більшої (дивіться, як це зробити, у відео вище). Ганаш перед нанесенням ще раз збийте та змастіть ним частини рулету. Виделкою нанесіть візерунок, який імітує кору дерева.
Прикрасьте будь-якими ягодами та гілочками розмарину. Смачного!
Раніше ми розповідали, як приготувати смачне італійське печиво. Писали, як приготувати каву з мускатним горіхом та апельсином та смачний майонезний салат.
Читайте нас у Facebook, Telegram та Viber
Стали свідком надзвичайних ситуацій у Кривому Розі, пишіть нам у Facebook
Євгенія Глубінок