Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

На висохлому дні Каховського водосховища знайшли унікальні козацькі артефакти

Після підриву росіянами Каховської ГЕС оголилося дно водосховища. Через це мешканці змогли побачити предмети старовини, які багато років приховувалися під водою. Серед них є унікальні. 

Про це повідомляє Інформатор Кривий Ріг з посиланням на Інформатор Нікополь,

За словами заступника директора Нікопольського краєзнавчого музею Мирослава Жуковського, знайдені гарматні ядра є унікальними.

“У нас таких ядер немає, це для нас на сьогодні артефакти номер один по Томаківській Запорізькій січі. Вони збереглися, бо знаходилися в ґрунті, в піску на берегу, у мулі. Ядра виготовлені з вапняку, їх робили вручну під діаметр гармат. Вони були, як правило, невеликі. Їх використовували, щоб пробивали борти ворожих кораблів” – зазначив він.

Крім того, на місцях колишніх козацьких зимівників і цвинтаря виявлено унікальний артефакт. Це козацький поховальний хрест 18 століття. Він свідчить про те, що недалеко був козацький цвинтар, який знищели. А хрести були або використані на побутові нужди або скинуті на берег Дніпра.

Оскільки територія поблизу водосховища постійно обстрілюється росіянами, історикам довелося організувати справжню ризиковану для життя експедицію, аби цей хрест перевести до музею.

З міркувань безпеки наразі наукова розвідка у цій місцевості заборонена. Але Жуковський прохає всіх, кому пощастило знайти предмети історії безкоштовно передавати їх в музей для дослідження і зберігання.

Унікальні ядра, знайдені на дні водосховища

Унікальні ядра, знайдені на дні водосховища

Раніше Інформатор писав про те, що з дна Каховського водосховища з’явився легендарний острів Тавань. Також Інформатор писав про те, що дні Каховського водосховища вже вирощують картоплю та кабачки.

Читайте нас у FacebookTelegram та Viber 

Стали свідком надзвичайних ситуацій у Кривому Розі пишіть нам у Facebook

Альона Свірідова

Нагору