Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

З дна Каховського водосховища з’явився легендарний острів Тавань

Підрив Каховської ГЕС оголив дно Каховського водосховища. На поверхні з’явилися численні острови Дніпра та малих річок, які маже 70 років ховалися під водою. Серед них легендарний острів Тавань.

Як повідомляє Інформатор з посиланням на відомого блогера Віталія Трубнікова та Вікіпедію, острів Тавань — колишній річковий острів у нижній течії річки Дніпро, при впаданні в нього річки Тягинка (в іншому джерелі, розташованому в злитті річок Дніпро та Кінські води), за 75 кілометрів вище від гирла Дніпра. Колись островом проходила одна з найважливіших переправ через Дніпро – Таванська, згадки про яку відомі з часів Золотої Орди. Там була побудована фортеця Ескі-Таван або Таванська фортеця.

Наприкінці 15 століття ці землі відійшли до Османської імперії і її васала Кримського Ханства. З того часу за переправу велися постійні сутички між козаками і нехристиянським населенням степу.

Щоб захищати переправу, з наказу османів було збудовано чотири фортеці: Мустридкермен і Мубараккермен, що були розташовані на острові, та Кизикермен і Асланкермен (райони сучасних Берислава та Каховки відповідно).

Гійом-Левассер де Боплан у видрукуваному в 1650 році у Франції «Описі України» називає Таванську переправу «найкращою» з-поміж п’яти на Дніпрі. Дана переправа використовувалася аж до 20 століття й остаточно перестала використовуватися після побудови Каховської греблі в 1950-х роках.

Острів Тавань був невід’ємною частиною історії всього півдня України протягом багатьох століть, аж до побудови комуністами греблі Каховської ГЕС, яка заховала цю історію під водою. Зараз росіяни, нащадки тих комуністів, зруйнували греблю і через цю трагічну подію ми знову бачимо обриси Таванської переправи.

Острів Тавань знову з'явився

Острів Тавань знову з’явився

Ось тут знаходилася Таванська переправа, яку захищали турки від козаків.

Ось тут знаходилася Таванська переправа, яку захищали турки від козаків.

Так виглядала Таваньська фортеця

Так виглядала Таваньська фортеця

Гіркою ціною руйнувань міст, селищ, підприємств, сільськогосподарських ланів, а головне людських життів, перед очима українців знову постає величезний пласт української історії. Ми побачимо Великий Луг, прекрасні храми та палаци, але забудемо смак херсонських кавунів та помідорів…

За ці 70 років, що минули після побудови ГЕС та водосховища, місцеві мешканці збудували нові міста, нові села, пристосувалися до нових умов життя. До нового пристосувалася й природа. З’явилися тварини та рослини, які не було до створення водосховища. Все це зараз зруйновано.  Зруйнована екосистема.Тваринний та рослинний світи загинули…

Молоді почнуть все спочатку. Спочатку будувати та пристосовуватися. Старим же залишаться тільки спогади. Коло історії замкнулося…

Раніше Інформатор писав про те, скільки людей загинуло та зникло безвісти через підрив Каховської ГЕС та про те, що підрив Каховської ГЕС у майбутньому може мати позитивні наслідки для екології.

Дізнавайтеся головні новини Кривого Рогу і України на Telegram каналі Інформатор Кривий Ріг.

Альона Свірідова

Нагору