Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Готуємо різдвяний штолен на розпушувачі

Святковий кекс родом з Дрездена — і є найвідоміший різдвяний штолен. Це чудове святкове частування, повне родзинок, горіхів і цукатів. Приготуємо разом штолен без дріжджів? 

Його теж радять пекти заздалегідь, хоча б за тиждень до свят, так він стане ароматнішим, – радить Інформатор.

Інгредієнти:

Для штолена

  • Борошно пшеничне – 500 г
  • Яйця курячі – 2 шт.
  • Масло вершкове – 200 г
  • Цукор – 200 г
  • Сир кисломолочний – 200 г
  • Розпушувач – за смаком
  • Лимон – 1 шт.
  • Волоські горіхи – 150 г
  • Суміш сухофруктів – 300 г

Для посипання

  • Цукрова пудра – 350 г
  • Масло вершкове – 100 г

Спосіб приготування:

Мінімум за добу (а краще за тиждень) до випікання штолена замочіть сухофрукти в міцному алкоголі. Найкраще підійдуть ром, бренді (коньяк) або міцні фруктові наливки.

Кисломолочний сир (творог) перетріть через сито або перебийте блендером.

Міксером збийте масло із цукром. Коли воно перетвориться на білосніжну однорідну масу, вбийте по одному яйця, додайте перетертий сир, лимонний сік і цедру, і починайте потроху всипати просіяне борошно. Додайте розпушувач.

Коли тісто стане вже не липке, вмішайте горіхи й проціджені від алкоголю сухофрукти та продовжуйте вимішування на притрушеній борошном робочій поверхні, додавайте борошно лише за потреби. Довго вимішувати не потрібно — лише поки тісто не стане однорідним і не липким. За консистенцією воно має бути як на здобні пиріжки — м’яке й не «забите».

А тепер головне — формування штолена. Поділіть тісто навпіл і сформуйте два видовжених буханці. Кожен буханець ледь-ледь розплескайте в пухкенький овал.

Овал візуально поділіть на дві частини по довшій стороні. Одна частина більша (2/3), а друга менша (1/3). По лінії поділу ребром долоні зробіть ум’ятину по всій довжині овалу. А тепер меншу частину загорніть на більшу.

Випікайте в розігрітій до 180 °C духовці до готовності. Готовність перевіряйте дерев’яною шпажкою. Якщо виходить сухою — штолен спікся.

Теплі штолени змастіть розтопленим вершковим маслом і щедро притрусіть товстим шаром цукрової пудри.

Коли штолени повністю вистигнуть, загорніть їх у пергамент, потім щільного огорніть плівкою і лишіть дозрівати до свят у прохолодному місті або в холодильнику. Але й свіжими вони прекрасно смакують, тому чекати зовсім не обов’язково.

Раніше ми розповідали, як приготувати шоколадний рулет з кокосовим кремом. Писали, як приготувати шоколадну ковбаску з повітряним рисом та медові пряники.

Читайте нас у FacebookTelegram та Viber 

Стали свідком надзвичайних ситуацій у Кривому Розі, пишіть нам у Facebook

Євгенія Глубінок

Нагору