Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Як онлайн перевірити легальність ялинки

Наближаються новорічні свята. Їх символ – прикрашена ялинка. І хоча багато українців мають вдома ялинку штучну, ніщо не замінить живого аромату атмосфери, яку приносить із собою ялинка натуральна

Як повідомляє Інформатор з посиланням на управління екології Криворізької міськради, Державні лісогосподарські підприємства та різні лісокористувачі заготовляють новорічні ялинки на спеціальних плантаціях або під час проведення рубок формування і оздоровлення лісів.

На те, щоб виростити метрову красуню з насінини, йде мінімум 7-9 років. А середній вік новорічних дерев – 12-15 років: за цей час вони досягають двох метрів і більше.

Відрізнити спеціально вирощене дерево від браконьєрського доволі просто:
Продавці за вашим запитом мають видати квитанцію, надати дозвільні документи на вироблення та перевезення.

Усі дерева мусять бути промарковані бирками або етикетками. Кожній ялинці надають індивідуальний номер, який зазначено на штрих-коді. Ці дані заносяться до єдиної системи електронного обліку деревини.

Ви можете перевірити ці дані на спеціальному сайті або за допомогою застосунку на Android . Якщо там немає інформації про вашу ялинку, то, швидше за все, її зрубали незаконно.

Після свят живу новорічну ялинку можна здати на перероблення: з неї зроблять тріску і використовуватимуть як підстилку для тварин.

Альтернативою живої ялинки можуть бути:
– ялинкові гілки, вінки, чи композиція із ялин, які можна зібрати в лісі або купити готові на ялинковому базарі;
– невеликі хвойні дерева у горщику, які надалі можна висадити у відкритому ґрунті;
– штучні ялинки;
авторські ялинки з найрізноманітніших підручних матеріалів – з улюблених книжок, вішалок, кімнатних рослин, дерев’яних колод.

Що б ви не обрали, головне – ввімкнути фантазію та пам’ятати, які наслідки для природи цей вибір несе.

Раніше Інформатор писав про те, де встановлена головна ялинка країни. Також повідомлялося про те, як створити новорічну снігову кулю разом з дітьми.

Читайте нас у FacebookTelegram та Viber 

Стали свідком надзвичайних ситуацій у Кривому Розі, пишіть нам у Facebook

Альона Свірідова

Нагору