Інформатор Кривий Ріг

ТРЕШ

Небезпечна рибка: у Дніпропетровській області двоє чоловік захворіли на ботулізм

У Дніпропетровській області зареєстровано два випадки захворювання на ботулізм. Двох мешканців Дніпра госпіталізували до лікарні через вживання в’яленої риби. Привезли їх у стані середньої важкості.

Про це повідомляє Інформатор за посиланням на ГУ Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області.

Збудник хвороби розмножується в анаеробному стані (без доступу кисню) за неправильних умов виготовлення, зберігання чи транспортування продуктів харчування.

Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування – м’ясо, риба, рідше овочі. Найчастіше до ботулізму призводить споживання непатраної риби прісноводних водойм домашнього виготовлення – соленої, в’яленої, сушеної та риби холодного копчення. Така риба стає небезпечною для споживання, оскільки:

• не проходить термічну обробку, а ботулотоксин (його вегетативна форма) гине лише при кип’ятінні впродовж 10-15 хв. при t +80ºC, а спори не гинуть при кип’ятінні протягом 5 годин;

• може бути заражена у природних умовах, оскільки резервуаром інфекції є пісок або ж річковий мул, що є природним анаеробним середовищем (без кисню);

• Clostridium botulinum міститься у зараженому продукті не рівномірно, а зосереджений у визначених ділянках, тому з однієї банки або одну і ту ж рибу може їсти вся сім’я, а захворіти може лише одна або кілька осіб, які споживають в їжу заражені ботулотоксином ділянки продукту;

• соління відбувається вже після утворення токсину, адже сіль не вбиває токсин, а лише пригнічує розмноження інфекції;

• присутність ботулотоксину в харчових продуктах не змінює їхніх органолептичних властивостей, але може утворюватись в бомбажних (здутих) консервах, деформованих банках;

• споживач не може знати про умови зберігання чи транспортування продукції: чи було тривале зберігання пораненої риби на ґрунті, порушення умов транспортування, зберігання, реалізації тощо.

Перші симптоми захворювання:

Слабкість, запаморочення, головний біль, сухість у роті. Температура тіла найчастіше не підвищена, може бути нудота, блювота, послаблення випорожнення. Протягом декількох годин або 1-2 діб з’являються характерні для ботулізму симптоми ураження нервових центрів головного мозку: порушення зору, двоїння в очах, сітка перед очима, розширення зіниць, опущення повік, біль та труднощі при русі очних яблук, порушення ковтання. Пізніше виникає ураження дихального центру, в результаті чого може настати розлад дихання та смерть від задухи.

При виникненні будь-яких із цих симптомів не зволікайте, а терміново зверніться до найближчої лікарні.

Раніше ми розповідали, що у Дніпропетровській області чоловік помер від ботулізму. Писали, скільки людей захворіло на ботулізм у 2023 році.

Читайте нас у FacebookTelegram та Viber 

Стали свідком надзвичайних ситуацій у Кривому Розі, пишіть нам у Facebook

Євгенія Глубінок

 

 

 

 

 

Нагору