Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

У Дніпропетровській області чоловік помер від ботулізму

У зв’язку з підривом Каховської ГЕС, у Криворізькому та Нікопольському районах Дніпропетровській області спостерігається різке падіння рівня води. Це спричинило масовий мор риби. Збирати, переробляти та вживати таку рибу категорично заборонено у зв’язку з великим ризиком захворювання на ботулізм.

Як повідомляє Інформатор з посиланням на Держпродспоживслужбу Дніпропетровської області, наполегливо рекомендується найближчим часом взагалі утриматися від придбання та вживання у їжу свіжовиловленої риби, адже деякі несвідомі мешканці вже почали збирати та реалізовувати мертву рибу.

Жоден зі способів приготування не зробить її безпечною. Таку рибу неможливо вживати в жодному вигляді (солена, сушена, варена, смажена). Вона може містити збудників інфекційних захворювань, у тому числі ботулізму, паразитів та небезпечні хімічні речовини.

Категорично не можна купувати рибу у місцях стихійної торгівлі та у приватних осіб.

На початку червня у Дніпропетровській області вже зареєстровано 2 випадки захворювання на ботулізм – у місті Дніпрі та с. Партизанському Дніпровського району. Постраждалі – чоловіки 68 та 60 років. В одному випадку захворювання, на жаль, закінчилося летально. Причиною захворювання стало вживання постраждалими засоленої та засушеної риби домашнього приготування.

Не слід взагалі виготовляти в’ялену, копчену рибу в домашніх умовах, адже в товщі її м’яса можуть створюватись сприятливі умови для розвитку мікробів ботулізму.

Необхідно виключити придбання виготовлених у домашніх умовах консервів, в’яленої, копченої, соленої риби й інших харчових продуктів в місцях несанкціонованої торгівлі у приватних осіб.

Раніше Інформатор писав про те, що під Кривим Рогом загинуло 850 кілограмів риби та про те, що через підрив Каховської ГЕС у Херсонській області очікується масовий мор риби.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг , а також у Viber і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Альона Свірідова

Нагору