Інформатор Кривий Ріг

ТРЕШ

Є загроза радіаційній безпеці: на ЗАЕС стався повний блекаут

Увечері 1 грудня на Запорізькій АЕС стався обрив лінії електропередачі. О 02:31 годині під час повітряної тривоги були знеструмлено останню лінію «Запорізька АЕС — Дніпровська». Через це стався повний блекаут і можлива радіаційна загроза.

Повідомляє Інформатор із посиланням на Міненерго.

Найбільша загроза безпеці в такому стані існує на 4 енергоблоці. Вона спричинена тим, що окупанти використовували його із порушенням умов ліцензії на експлуатацію реакторних установок АЕС українського регулятора і тримали в гарячому стані.

Знеструмлення головних циркуляційних насосів, що охолоджують активну зону, призводить до переходу реакторної установки в режим природної циркуляції. Такий режим важкий для реакторної установки, його тривалість обмежена проєктом, і він може призвести до відмови основного обладнання енергоблока. Блок потребує термінового переведення до холодного стану.

Зусиллями українських фахівців 2 грудня о 7 годині  ранку поновлено звʼязок з українською енергосистемою і відновлено роботу лінії електропередачі.

Це вже восьмий блекаут, який стався на ЗАЕС та міг призвести до ядерної катастрофи.

Раніше Інформатор повідомляв, що загарбники поступово залишають ЗАЕС. Також ми писали, чи будуть евакуйовувати мешканців Кривого Рогу в разі аварії на ЗАЕС.

Читайте нас у FacebookTelegram та Viber 

Стали свідком надзвичайних ситуацій у Кривому Розі, пишіть нам у Facebook

Олена Шевченко

Нагору