Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

День заснування Національної Академії Наук, Кіберпонеділок: що відзначають 27 листопада в Україні та світ

27 листопада 2023 року понеділок. Важливих державних свят в Україні немає. Є важлива дата, свято цікаве та свято церковне. З останнім пов’язані низка народних прикмет та заборон. 

Про них розповість Інформатор.

27 листопада в Україні відзначають День заснування Національної академії наук (НАНУ). Заклад створений за правління гетьмана Скоропадського 27 листопада 1918 року  і є одним із найстаріших на пострадянському просторі. Першим президентом Академії було обрано видатного вченого Володимира Вернадського.

В часи Другої світової війни академія проводила успішну роботу над ядерними реакціями, технологіями автоматичного зварювання корпусів артилерійських систем, авіабомб і танків, створенням ліків і методів лікування. Завдячуючи Інституту електротехніки при академії Європа побачила першу універсальну лічильну електронну машину, а весь світ – перші експерименти з дистанційного управління технологічними процесами.

Наразі Національна Академія Наук України є вищою науковою організацією країни та найоб’ємнішим центром наукових робіт. На міжнародній арені НАНУ представляє нашу країну у 40 міжнародних організаціях, академія активно розвиває стосунки з Європейським Союзом. В Україні ж часто проводиться публічна демонстрація наукових розробок на виставках.

Кожного року після Чорної п’ятниці настає подія під назвою Кіберпонеділок. У 2023 році це 27 листопада. Цей день знаменує початок шаленого розпродажу саме в інтернет-магазинах.

Кіберпонеділок відзначають переважно в США, але, наприклад, українські онлайн-магазини активно приєднуються до такого розпродажу. Відомо, що країни Європейського союзу, Нова Зеландія, Японія, Канада, Чилі, Колумбія, Індія та Австралія також не проходять повз цю подію.

27 листопада за новим церковним календарем згадують преподобного Романа Антіохійського і відзначають день пам’яті чудотворної ікони Божої Матері “Знамення” – однієї з найшанованіших у православ’ї. У народному календарі – Романів день. Вважалося, що якщо в цей час стати обличчям до вітру, всі негаразди підуть разом із ним.

Що не можна робити

  • Не варто шити або плести, взагалі краще не займатися рукоділлям, бо вважалося, що так  “зашиєш” тепло, і почнуться люті морози.
  • Заборонено цього дня впускати до будинку немічних, старих та хворих людей, після такого у вас самих почнуться злидні.
  • Не можна рибалити, бо риба вся залягає на дно і ви нічого не впіймаєте.
  • Не можна відмовляти в допомозі.
  • Не можна користуватися гострими і колючими предметами.

Іменини святкують: Олексій, Андрій, Борис, Василь, Володимир, Всеволод, Гаврило, Дмитро, Іван, Микола, Роман, Сергій, Федір, Яків.

Раніше Інформатор писав про те, що відзначають 26 листопада. Також повідомлялося про погоду на 27 листопада. 

Читайте нас у FacebookTelegram та Viber 

Стали свідком надзвичайних ситуацій у Кривому Розі, пишіть нам у Facebook

Альона Свірідова

Нагору