Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

23 листопада: що відзначають у світі та чому саме сьогодні не можна робити необдумані чи емоційні покупки

23 листопада відзначають Міжнародний день боротьби з безкарністю, Міжнародний день імідж-консультанта, Всесвітній день акварелі. Православна церква України вшановує єпископів Григорія Акрагантійського та святителя Амфілохія Іконійського. У народі відоме свято під назвами Григорів день, Ераст і Родіон, Родіон Льодолом.

Які існують сьогодні прикмети погоди та що не можна робити, – розповість Інформатор.

Міжнародний день боротьби з безкарністю

23 листопада відзначається Міжнародний день боротьби з безкарністю (International Day to End Impunity).

Його запроваджено у 2009 році Міжнародною асоціацією IFEX, що була заснована у 1992 році у Монреалі з метою захисту свободи слова. На сьогодні до її складу належать більш ніж 70 організацій з багатьох країн світу.

23 листопада обрано тому, що цього дня на Філіппінах у місті Ампатуан було викрадено та знищено 58 людей, серед яких 32 журналісти та представники ЗМІ.

Міжнародний день імідж-консультанта

Вперше це свято було проведене у 2012 р. у Мексиці, де багато університетів пропонує наукові ступені у сфері іміджу, за ініціативою Маноло Трухільйо та Хільдеберто Мартінеса – членів AICI. AICI – Міжнародна асоціація імідж-консультантів, яка є некомерційним, провідним та найбільшим професійним об’єднанням консультантів з особистого та корпоративного іміджу у всьому світі. Займається організація підвищенням професійного рівня консультантів та популяризацією цієї професії. Саме офіційним голосуванням Ради директорів AICI у лютому 2013 р. було вирішено запустити цю ініціативу на постійній основі та залишити дату, обрану двома мексиканцями.

Всесвітній день акварелі

23 листопада – знаменна дата для художників-акварелістів по всьому світі. Адже в цей день відзначається Всесвітній день акварелі (WORLD WATERCOLOR DAY), започаткований відомим мексиканським художником Альфредо Гуаті Рохо. Можна сказати, що цей митець все своє життя присвятив живопису в техніці акварелі та його популяризації у світі.

Всесвітній день акварелі відзначається з 1991 року завдяки зусиллям аквареліста Альфредо Гуаті Рохо. Рохо палко вірив, що акварель може передати красу світу так само яскраво, як і олійні картини. До втручання Рохо багато хто відсував акварель на узбіччя, вважаючи її придатною лише для “дитячих малюнків”. Але сьогодні вона займає гідне місце, а художники з усього світу цінують її чарівність.

Родіон Льодолом

Погода в цей день зазвичай була непередбачуваною і мінливою, але завжди змінювалася в гіршу сторону. У народі цю дату прозвали Родіон Льодолом, оскільки річки вже покривалися льодом.

Наші предки в свято 23 листопада освячували в церкві сіль і хліб. Святою сіллю користувалися всю зиму і додавали в їжу худобі. Вірили, що так тварини легше перенесуть морози. А освячений хліб їли для захисту від злих духів.

Також у народне свято 23 листопада чоловіки варили пиво, а жінки пекли м’ясні пироги. Із готовими стравами влаштовували посиденьки. Дівчата цього дня ворожили на заміжжя. Для цього варили куряче яйце і дивилися на нього в розрізі: що ближче до краю знаходиться жовток, то ближче весілля.

Мисливці в цей день відправлялися на промисел. День вважається вдалим для полювання – можна зловити багато звірів. А рибалки не йшли на риболовлю, а чекали морозів і більш товстого льоду.

Увечері в це народне свято намагалися без великої потреби не виходити з дому. Якщо ж потрібно було кудись вийти, то обов’язково освітлювали собі дорогу ліхтариком або сірниками. У день Родіона було прийнято здійснювати добрі справи і допомагати бідним людям і вдовам.

Що не можна робити 

У цей день не можна сперечатися з людиною, з якою ви погано ладите, інакше остаточно посваритесь.

Увечері і вночі не варто виходити з дому без великої необхідності.

Невдалий день для риболовлі.

Не можна цього дня робити необдумані чи емоційні покупки, інакше у майбутньому пошкодуєте про них.

Не давайте обіцянок, якщо не впевнені, що точно зможете їх виконати.

Прикмети погоди 

Існують такі прикмети про погоду у цей день:

  • Горобці голосно співають – до швидкого потепління.
  • Якщо випало багато снігу, то зима буде теплою.
  • Багато бруду на дорозі – до морозної зими.
  • Вітряна погода в цей день обіцяє похолодання і хуртовини.
  • Туман стелиться над землею – до потепління.

Іменини: Митрофан, Борис, Федір, Олександр, Олексій, Григорій.

Раніше ми розповідали, про гороскоп на 23 листопада. Писали, якою буде погода у Кривому Розі 23 листопада.

Читайте нас у FacebookTelegram та Viber 

Стали свідком надзвичайних ситуацій у Кривому Розі, пишіть нам у Facebook

Євгенія Глубінок

 

Нагору