Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Який район Кривого Рогу раніше називали “Бан”

У Кривому Розі сім районів. Два з них, Покровський та Металургійний, перейменували в рамках декомунізації. Але мало хто знає, що раніше Довгинцівський район носив негласну назву “Бан”.

Про це поцікавилася Ольга Хвостова на сторінці “Криворізької старовини”. Інформатор розповість, чому ж Довгинцівський район називали “Бан”.

Аналізуючи коментарі місцевих мешканців, “Бан” має два значення. Німецькою “Бан” (Bahnhof) – це вокзал. Тому з часів Другої світової та німецької окупації район, де знаходився залізничний вокзал міста стали називати “Бан”.

 “Так, деякий час, на початку 80-х часто вживане слово було саме на Довгинцівському, для позначення його частини від вокзалу до Дружби. Сама назва дивувала, до речі, але тепер стало зрозуміло”, – пише Микола Медвідь.

Проте слово “Бан” також використовували у кримінальному жаргоні. У такому випадку “Бан” — теж означало вокзал, або ж базар і вживалося серед людей близьких до криміналу.

“В юності ми гуляли “по бану”, тобто в районі залізничного вокзалу. Пам’ятаю цю назву”, – згадує Ольга Джуріна.

Залізничний вокзал кінець 70-х

Раніше Інформатор повідомляв про загибель на фронті криворізького “бігуна”. Також ми показали, як виглядало зникле селище Валявка на Криворіжжі.

Читайте нас у FacebookTelegram та Viber 

Стали свідком надзвичайних ситуацій у Кривому Розі, пишіть нам у Facebook

Олена Шевченко

Нагору