Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Коли в Україні можуть відбутися вибори

Згідно з Конституцією України, чергові парламентські вибори мали б відбутись в Україні восени 2023 року, а президентські – у березні 2024-го. Але триває воєнний стан. Чи можуть відбутися вибори в Україні під час війни?

Як повідомляє Інформатор з посиланням на Центр протидії дезінформації, тема виборів в Україні останні тижні активно обговорювалась у політичних середовищах Заходу, а деякі їхні представники виступили за те, щоб Україна провела вибори вчасно, навіть попри війну.

Але Президент України Володимир Зеленській з цим не згодний. Він прирівняв проведення виборів під час війни до витрачання грошей на нову бруківку та інші зайвості. За його словами, зараз усі ресурси держави мають бути спрямовані на перемогу. Звісно, Президент очікує розуміння цього від усіх відповідних структур та органів влади, і передусім – українського народу.

Що на все це каже українське законодавство? Хоча Основний Закон прямо не обмежує проведення виборів в умовах воєнного стану, заборона логічно випливає із неможливості дотримання в цей період вимог, передбачених у розділі ІІІ Конституції України. З одного боку, ст. 71 Конституції вимагає, щоб вибори відбувалися на принципах загального рівного, вільного виборчого права, а з іншого – ст. 64 обмежує виборчі права у під час воєнного стану.

Крім того, президентські вибори в країні, де близько 18% території окуповано, а за кордоном 20% громадян суперечать конституційним засадам виборчого права. Це створює підстави сумніватися в легітимності обраного під час воєнного стану президента. Тож для проведення легітимізації виборчого процесу у період дії воєнного стану потрібні зміни Виборчого кодексу, що під час війни дуже складно.

Є й ще дуже вагомі причини відкласти парламентські та президентські вибори в Україні. В умовах війни вкрай складно забезпечити право кожного на волевиявлення. Це стосується майже 5 мільйонів українських біженців, які перебувають у європейських країнах, громадян України на тимчасово окупованих територіях та військових на передовій.

Також в умовах інформаційної агресії рф практично неможливо одночасно забезпечити вільний доступ виборців до медіа та не дати можливості росії використати свободу слова для поширення своїх наративів усередині країни.

І останнє: фінансування виборів в умовах дефіциту бюджету стане серйозним викликом і для фінансової системи України.

Тому, проведення виборів в Україні в максимально демократичний, чесний, прозорий спосіб можливе лише за умов закінчення воєнних дій та визволення окупованих територій.

Раніше Інформатор писав про те, що і Україні продовжили воєнний стан та загальну мобілізацію. Також повідомлялося про те, що Уряд розширив повноваження військкоматам.

Читайте нас у FacebookTelegram та Viber 

Стали свідком надзвичайних ситуацій у Кривому Розі, пишіть нам у Facebook

Альона Свірідова

Нагору