Протягом 2023 року у Дніпропетровській області троє людей звернулись до лікарів із симптомами ботулізму. В усіх випадках причиною захворювання стала в’ялена та сушена річкова риба. Двоє захворілих потрапили до лікарні у важкому стані, а одна людина – у стані середньої важкості.
Повідомляє Інформатор із посиланням на Держпродспоживслужбу у Дніпропетровській області.
Один з випадків захворювання на ботулізм зареєстровано наприкінці жовтня поточного року. 40-річна мешканка Кам’янського звернулася до лікарів із симптомами різкого погіршення зору, слабкості, запаморочення, сухості у роті, порушення ковтання та мовлення. Жінку госпіталізували з діагнозом «ботулізм з тяжким перебігом хвороби».
Виявилося, симптоми захворювання виникли після вживання сушеної тарані виготовлену у домашніх умовах. Хвору терміново почали лікувати і ввели протиботулінічну сироватку.
Нагадаємо, що ботулізм – це харчове отруєння, що може призвести до тяжких наслідків, дуже небезпечне і у багатьох випадках смертельне токсико-інфекційне захворювання, яке виникає при вживанні продуктів, заражених мікробом групи клостридії. Спори клостридії у великій кількості присутні у ґрунті, де можуть існувати довгі роки.
Коли збудник хвороби потрапляє до шлунка людини, соляна кислота не руйнує його, токсин з кров’ю поширюється організмом, до головного і спинного мозку, викликаючи важкі наслідки.
Від людини до людини інфекція не передається. Хвора людина може становити небезпеку лише через виділення у довкілля бактерій ботулізму з фекаліями.
Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування – м’ясо, риба, рідше овочі. Найчастіше до ботулізму призводить споживання непатраної риби прісноводних водойм домашнього виготовлення – соленої, в’яленої, сушеної та риби холодного копчення. Така риба стає небезпечною для споживання, оскільки:
• не проходить термічну обробку, а ботулотоксин (його вегетативна форма) гине лише при кип’ятінні впродовж 10-15 хв. при t +80ºC, а спори не гинуть при кип’ятінні протягом 5 годин;
• може бути заражена у природніх умовах, оскільки резервуаром інфекції є пісок або ж річковий мул, що є природнім анаеробним середовищем (без кисню);
• Clostridium botulinum міститься у зараженому продукті не рівномірно, а зосереджений у визначених ділянках, тому з однієї банки або одну і ту ж рибу може їсти вся сім’я, а захворіти може лише одна або кілька осіб, які споживають в їжу заражені ботулотоксином ділянки продукту;
• соління відбувається вже після утворення токсину, адже сіль не вбиває токсин, а лише пригнічує розмноження інфекції;
• присутність ботулотоксину в харчових продуктах не змінює їхніх органолептичних властивостей, але може утворюватись в бомбажних (здутих) консервах, деформованих банках;
• споживач не може знати про умови зберігання чи транспортування продукції: чи було тривале зберігання пораненої риби на ґрунті, порушення умов транспортування, зберігання, реалізації тощо.
Перші симптоми захворювання найчастіше виникають за 12-24 год. після споживання зараженої продукції. Інкубаційний період становить від 2-3 годин до 10 діб.
Симптоми ботулізму: підвищена температура, сухість у роті, ускладнення ковтання, невиразність мови, двоїння в очах, помутніння і опущення повік, м’язова слабкість, запаморочення, нудота і блювання, пронос, здуття живота і закреп, ураження м’язів шиї і кінцівок.
При найменшій підозрі на ботулізм негайно зверніться до лікаря!
Усі хворі на ботулізм незалежно від клінічної форми захворювання підлягають госпіталізації. Успіх лікування залежить від ранньої діагностики, правильного лікування, у більшості випадків – введення ботулінічного антитоксину.
Раніше Інформатор повідомляв, що у Дніпрі через рибу з магазину людина захворіла на ботулізм. Також ми писали, що у Дніпропетровській області чоловік помер від ботулізму.
Читайте нас у Facebook, Telegram та Viber
Стали свідком надзвичайних ситуацій у Кривому Розі, пишіть нам у Facebook
Олена Шевченко