Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

У Дніпропетровській області чоловік поласував рибкою та захворів на ботулізм

У Дніпропетровській області зафіксований перший у цьому році випадок ботулізму. Його причиною став копчений товстолобик, якого мешканець Дніпра придбав на місцеву стихійному ринку на житловому масиві Придніпровський Самарського району Дніпра. Постраждалого відвезли до лікарні. 

Як повідомляє Інформатор з посиланням на Головне управління Держпродспоживслужби у Дніпропетровській області, у 2022 році було зареєстровано 4 випадки ботулізму, три з яких пов’язані із вживанням в’яленої риби, виготовленої у домашніх умовах, яку купували на стихійних ринках. В одному випадку – із вживанням консервованого тушкованого м’яса курки домашнього виготовлення.

Медики нагадують, що ботулізм – дуже тяжке харчове отруєння, зумовлене споживанням продуктів, в яких накопичилися ботулотоксини.

Симптоми ботулізму

  • слабкість;
  • запаморочення;
  • головний біль;
  • сухість у роті;
  • також може бути нудота, блювота та послаблення випорожнення.

Протягом декількох годин або 1-2 діб з’являються характерні для ботулізму симптоми ураження нервових центрів головного мозку: порушення зору, двоїння в очах, сітка перед очима, розширення зіниць, опущення повік, біль та труднощі при русі очних яблук, порушення ковтання. Пізніше виникає ураження дихального центру, в результаті чого може настати розлад дихання і смерть від задухи.

При виникненні будь-яких із цих симптомів негайно звертайтесь до лікаря. Самолікування може виявитися смертельним.

Водночас у більшості випадків можна уникнути ботулізму, якщо дотримуватися простих харчових правил. 

  • Дотримуйтесь чистоти сировини. Чим ретельніше промита риба перед засолом, чим чистіше відмито городину перед консервуванням, тим менше ймовірність потрапляння до продукту збудника ботулізму.
  • Не вживайте їжу з ємностей, які можуть нести ризик ботулізму: роздуті бляшанки; банки зі здутими кришками; банки, з яких щось витікає; банки, з яких відчувається дивний або неприємний запах.
  • Не вживайте консервовані в домашніх умовах продукти, які зберігаються понад рік або термін зберігання яких сплив.
  • Уникайте споживання в’яленої, копченої, соленої та консервованої риби.
  • Не вживайте продукти, якщо сумніваєтесь у їхній якості або не впевнені, що їх виготовляли, зберігали та/або транспортували належним чином.
  • Перед споживанням м’ясних та рибних консервів домашнього приготування піддавайте їх термічній обробці, адже токсин ботулізму за температури 80°С руйнується за 5 – 25 хвилин, залежно від продукту, а за температури 100°С — у перші хвилини.
  • Категорично виключити придбання виготовлених у домашніх умовах консервів, в’яленої, копченої, соленої риби й інших харчових продуктів в місцях несанкціонованої торгівлі у приватних осіб та на стихійних ринках.

     Найкращий спосіб захистити своє здоров’я – утримуватися від вживання їжі, якість якої вам невідома!

Щодо конкретного випадку, то про стан здоров’я постраждалого у повідомленні не пишуть.

Раніше Інформатор писав про те, що у Дніпропетровській області виявлені випадки ботулізму.

Дізнавайтеся головні новини Кривого Рогу і України на Telegram каналі Інформатор Кривий Ріг.

Альона Свірідова

Нагору