Інформатор Кривий Ріг

ТРЕШ

Виявлені випадки ботулізму в Дніпропетровській області: як вберегти себе

Ботулізм – тяжке харчове отруєння. Людина може заразитися ботулізмом при вживанні продуктів тваринного і рослинного походження, неправильно консервованих продуктів; через ковбаси, шинку, копчену рибу та інше. З початку 2022 руку у Дніпропетровській області виявили 5 випадків зараження ботулізмом – повідомили у Держпродспоживслужбі.

Інформатор розкаже, як вберегти себе від небезпечного ботулізму.

У трьох випадках мешканці Дніпропетровської області захворіли на ботулізм через вживання в’яленої риби, виготовленої у домашніх умовах.

Ще в одному випадку зараження відбулося через вживання тушкованого м’яса домашнього виготовлення.

31 серпня чоловік вживав рибну консерву без маркування, невідомого походження, через що і захворів на ботулізм. 13 серпня постраждалий чоловік одужав та був виписаний з лікарні.

Нагадуємо про небезпеку вживання непатраної риби, особливо виготовленої у домашніх умовах та придбаної на стихійних ринках, консервів непромислового та невідомого походження, або з ознаками їх псування.

Збудник ботулізму розмножується в продуктах харчування через неправильні умови зберігання чи транспортування.

Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування – будь-яких виробів з м’яса (ковбаси, шинки тощо), овочів, в’яленої або копченої риби. Потенційно небезпечними є усі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно або недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігались неналежним чином. Навіть консерви, у яких все гаразд з терміном придатності, виглядом і смаком, можуть бути зараженими: ботулізм не можна визначити за кольором або смаком, мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти.

Існує поняття «гніздової» інфікованості продукту збудниками ботулізму й утворення токсинів. Тому зустрічаються випадки захворювання на ботулізм, коли не всі особи, які вживали один продукт, хворіють.

Симптоми ботулізму

Перші симптоми захворювання найчастіше виникають через 12-24 годин після споживання зараженої їжі. Водночас симптоми так само можуть виникнути уже через 2 години або значно пізніше (4 доби й більше). Чим важче захворювання, тим коротший час від зараження до проявів симптомів.

Як правило, захворювання розпочинається з короткочасних симптомів загальної інтоксикації: пронос, блювота, може незначно підвищитись температура, боліти живіт. Важкі форми захворювання характеризуються різким пригніченням функції дихальних м’язів, внаслідок чого за відсутності адекватної терапії смерть зазвичай настає від дихальної недостатності на 2-3 день хвороби. Ключовими клінічними ознаками ботулізму є різні неврологічні розлади – порушення зору (двоїння або туман в очах, невиразність мови, може бути важко ковтати, відчуття сухості в роті, м’язова слабкість).

При виникненні будь-яких із цих симптомів не зволікайте, не займайтесь самолікуванням, а терміново зверніться до найближчої лікувальної установи за допомогою медпрацівників. Лікування ботулізму здійснюється лише протиботулінічною сироваткою, яка є єдиним ефективним засобом специфічного лікування, шанси вилікуватися без якого дуже низькі.

 Як уберегтися від захворювання?

– ретельно мити руки, продукти й посуд;

– при консервуванні в домашніх умовах, особливо м’ясних і рибних продуктів, необхідно проводити тиндалізацію (протягом двох діб прогрівати при температурі 100°С 5 хвилин), після чого простерилізувати консерви при температурі 100°С – не менше 40-60 хвилин з подальшою їх герметичною упаковкою. Найменше здуття кришки – причина для категоричної відмови від уживання в їжу вмісту даної банки;

– рибу перед засолом у домашніх умовах необхідно звільнити від нутрощів, ретельно промити зовнішню й внутрішню поверхні;

– гриби складно повністю звільнити від мікрочастинок ґрунту, тому не рекомендується консервувати їх у герметично закритих банках у домашніх умовах;

– не купувати й не вживати продукти харчування, виготовлені у домашніх умовах (консерви, в’ялену, копчену, солену рибу та інші) у місцях несанкціонованої торгівлі, у приватних осіб.

Найкращий спосіб захистити своє здоров’я – утримуватися від вживання їжі, про якість якої вам невідомо!

Раніше ми повідомляли, де у Кривому Розі працюють пункти щеплення від коронавірусу.

Дізнавайтеся головні новини Кривого Рогу і України на Telegram каналі Інформатор Кривий Ріг.

Олена Шевченко

Нагору