Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Коли у 2023 році Різдвяний піст, скільки він триватиме та що можна їсти

З 1 вересня 2023 року УПЦ Київського патріархату перейшла на юліанський календар. У зв’язку з цим змінилися дати церковних свят та постів. Це торкнулося й Різдва та Різдвяного посту. 

Як повідомляє Інформатор, за новим календарем, Різдво святкуватимуть не 7 січня, а 25 грудня. Різдвяний піст, чи, як кажуть у народі Пилипівка (на честь апостола Пилипа, пам’ять якого вшановують 14 листопада), почнеться 15, а не 28 листопада, як раніше. закінчиться не 6 січня, а 24 грудня.

Різдвяний піст поділяється на 3 періоди:

  • від 15 листопада до 6 грудня;
  • від 7 грудня до 18 грудня;
  •  від 19 грудня до 24 грудня.

В перший період у понеділок можна їсти гарячі страви без олії. У вівторок, четвер, суботу та неділю дозволяється риба та вино. У середу та п’ятницю – сухоїдіння.

На другому етапі віряни, які дотримуються посту, у понеділок, вівторок та четвер їдять рослинну їжу з олією; у середу та п’ятницю – сухоїдіння; у суботу та неділю до рослинної їжі з олією можна додати трохи вина.

Під час третього періоду можна їсти гарячі страви без олії у вівторок та четвер. Олію дозволяється вживати у суботу та неділю. А ось понеділок, середа та п’ятниця — сухоїдіння.

При цьому треба мати на увазі, що поститися людям літнім та з хронічними хворобами, дітям до 12 років, вагітним жінкам та жінками, які годують груддю не рекомендовано, аби не нашкодити здоров’ю. І взагалі пост – це не дієта, а час роздумів та молитов, смирення та каяття перед Богом.

Раніше Інформатор писав про те, де у Кривому Розі знаходяться Храми ПЦУ. Крім того, повідомлялося коли у 2023 році святкують Троїцю

Читайте нас у FacebookTelegram та Viber 

Стали свідком надзвичайних ситуацій у Кривому Розі пишіть нам у Facebook

Альона Свірідова

Нагору