Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Хто у Дніпропетровській області може отримати статус «Дитина війни»

З початком повномасштабної війни постраждало чимало дітей. Хтось з них був змушений покинути домівку та переїхати в більше безпечне місце. Хтось був депортований до країни агресора, втратив батьків, зазнав фізичного, сексуального чи психологічного насильства. Всі вони можуть отримати статус “Дитина, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів”. 

Про це повідомляє Інформатор Кривий Ріг за посиланням на Інформатор Дніпро.

Інформатор зустрівся з адвокатом Андрієм Палкіним та дізнався, що з 2017 року цей статус надався лише неповнолітнім хлопцям та дівчатам, які виїхали з Донецької та Луганської областей. А з червня 2023 року — всім дітям України.

“Був зареєстрований законопроєкт №9042 прим. 1, який переобирав ще декілька пільг. Це компенсація щодо приїзду на оздоровлення. Підтримка щодо отримання освіти, компенсація на медичну та психологічну реабілітацію. Ще таке нововведення, що може бути компенсація щодо завдання шкоди дитині, життю та здоров’я. Але джерело надходження цієї компенсації держава планує стягувати з країни агресора”, — розповів Андрій.

За словами адвоката, на пільги можуть розраховувати дітлахи, які не досягли 18 років. Їм надається безоплатне харчування в закладах освіти та безкоштовне оздоровлення. А ось виплат немає.

Випадки надання такого статусу: 

  • поранення;
  • каліцтво;
  • пошкодження;
  • контузія;
  • фізичне та психологічне насилля;
  • якщо дитина була примусово вивезена за межі України, або перебувала у полоні;
  • дитина була задіяна у незаконних якихось військових формуваннях;
  • з червня 2023 року — психологічне насилля.

Хто має право на отримання статусу та як це зробити? 

Статус “Дитина, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів” можуть отримати всі неповнолітні громадяни України. Навіть, якщо вам зараз 20 чи 25 років і ви переселенці — ви теж можете оформити його. Головне, щоб у 2014 році, на момент подій, що відбувались в державі, вам ще не виповнилося 18 років.

Щоб оформити статус, потрібно звернутися за своїм місцем проживання до органу опіки та піклування з заявою до комісії, яка розглядає всі обставини. Це можуть зробити:

  • батьки дитини;
  • 14-річний підліток самостійно;
  • законні представники;
  • та навіть представники самого органу опіки та піклування.

“Якщо ми говоримо саме про психологічне насильство — повинні бути документи, які доводять саме те, що дитина була вимушена змінити своє місце проживання. Це може бути та ж сама довідка ВПО. Або документи, які засвідчують, що дитина проживала, наприклад, у Бахмуті, а зараз проживає в Ужгороді. Це можуть бути різні документи. Якщо комісія вам відмовляє в наданні такого статусу, це можна оскаржити в суді”, — пояснив Андрій Палкін.

Або комісія вам скаже, що спочатку потрібно звернутися до суду для встановлення відповідного факту, а потім звертатися до неї. Розгляд заяви відбувається протягом 30 днів. Після — вам повинні надати цей статус або відмовити. В останньому випадку ви маєте право звернутися до суду.

Як дитині за кордоном отримати цей статус? 

Отримати статус “Дитина, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів” можна лише за місцем проживання. Тобто, коли повернетесь в Україну. Наприклад, якщо ви живете в Харкові, вам потрібно звернутися до органу у справах дітей саму у цьому місті.

“До органу опіки та піклування, до комісії, і вона буде надавати докази щодо тих обставин, чому вона саме виїхала за кордон. Тобто це належить до психологічного насильства. Щодо того, що вона була вимушена виїхати. І буде це доказувати відповідними документами”, — акцентував Андрій Палкін.

Наскільки важко отримати такий статус

За словами Андрія Палкіна, до повномасштабної війни випадків, коли не надавали статус не було. Як буде зараз — стане відомо згодом. Адже з червня 2023 року на нього можуть претендувати діти з всієї України. І цей перелік може ставати лише більше.

“Я гадаю, що це буде дуже важка бюрократична процедура. Наприклад, встановлені пільги на безоплатне харчування та оздоровлення — це на загальнодержавному рівні, а забезпечення цих пільг покладається на місцеві громади, місцеві бюджети. І якщо буде рости кількість цих дітей — місцеві громади повинні будуть витрачати на це кошти. А не у всіх місцевих громад є ці кошти. І моя думка, що потрібно внести зміни до законодавства там, де це буде забезпечуватися на загальнодержавному рівні, і буде забезпечуватися з центрального бюджету, тому що місцеві бюджети будуть перевантажені”, — зазначив адвокат.

Раніше ми розповідали, скільки українців виїхали та не повернулися до України після повномасштабного вторгнення. Писали, скільки українців зазнали матеріальних втрат від війни та як отримати компенсацію за зруйноване під час війни житло.

Читайте нас у FacebookTelegram та Viber 

Стали свідком надзвичайних ситуацій у Кривому Розі, пишіть нам у Facebook

Нагору