Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Скільки українців зазнали матеріальних втрат від війни

Війна – це завжди втрати. Є втрати непоправні – близькі люди, улюблені тварини. Є ті, які відновити можна – домівки, авто, побутова техніка. Словом те, що наживалося протягом усього життя і в короткий час придбати знову неможливо.

Як повідомляє Інформатор Кривий Ріг з посиланням на Інформатор Україна 32% українців заявили, що зазнали матеріальних втрат через війну. Майже 70 % опитаних — не зазнали. Більш ніж половина мешканців територій, де були та ще тривають бойові дії, зазнали втрат.

Про це свідчать результати опитування Соціологічної групи “Рейтинг”, проведеного 15-19 вересня. Серед втрат найчастіше називали гроші – 36%, житло – 23%, побутову техніку – 14%. Ще 7% говорили, що втратили свійських тварин, 6% – автомобіль, 5% – виробництво, 4% – комерційну нерухомість.

Втрата житла
Кожен десятий опитаний зазначив, що його житло або зруйноване (2%), або ж пошкоджене (8%). Ще 5% не знають в якому стані їхнє помешкання зараз.Для 85% ситуація з житлом не змінилась. Близько третини тих, чий дім знаходиться на деокупованій території або території бойових дій, зазначили, що їхнє житло пошкоджене. Також кожен п’ятий з тих, у кого житло досі в зоні окупації, не знають в якому воно стані.
У третині пошкоджених будинків вже почались роботи по відновленню: 4% почали капітальний ремонт, 27% – частковий. Попри це, 66% ще не почали ніяких робіт. Серед тих, хто втратив житло, 18% вже подали заяву про пошкодження в “Дію”, 16% – у правоохоронні органи, 15% – в інші державні інституції, 67% – поки не подавали нікуди заяви. 39% постраждалих вважають, що їх будинки потрібно відновлювати якомога швидше, 59% – навпаки, думають, що варто спочатку дочекатись закінчення війни.
Більшість тих (58%), хто втратив житло, планують залучати для відновлення в першу чергу свої власні кошти. 27% розраховують відновити будинок за державні кошти, 12% – за кошти міжнародних організацій, 9% – кошти волонтерів, по 7% – за кошти родичів чи благодійних фондів. Власники зруйнованого помешкання більше очікують на допомогу від держави, а власники частково пошкодженого житла планують справитись з власними ресурсами. Загалом ті, хто уже почав ремонт, переважно роблять його власним коштом. В цілому більшу активність щодо відновлення свого житла проявляють мешканці, які вже провернулись додому – більшість з них уже почали роботи по відбудові та подали заяву про пошкодження.

Раніше Інформатор писав про те, як отримати компенсацію за зруйноване під час війни житло.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Альона Свірідова

Нагору