Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

8 жовтня – день юриста і день вшанування Пелагії Антіохійської: талісман дня, іменини та заборони

Сьогодні, 8 жовтня, День юриста, День художника та День працівників санітарно-епідеміологічної станції в Україні. Віряни вшановують пам’ять Пелагії Антіохійської. Цього дня краще зайнятися справами і не байдикувати.

Про це пише Інформатор.

Яке сьогодні, 8 жовтня, церковне свято

8 жовтня в церковному календарі – день пам’яті Пелагії Антіохійської. Жила вона в III столітті і відрізнялася надзвичайною красою. До прийняття християнства вона вела досить розпусне життя — була блудницею та танцівницею. Якось на Собор в Антіохії з’їхалося чимало єпископів, серед яких був Нонн. Побачив він Пелагію і був вражений її безсоромністю настільки, що цілу ніч молився про спасіння душі дівчини.

Наступного ранку невідома сила привела Пелагію до храму, де її дуже вразило богослужіння. Дівчина вирішила звернутися до єпископа Нонни з проханням хрестити її. Вона стала християнкою, роздала все своє майно бідним та прийняла чернечий постриг під виглядом юнака.

Що не можна робити в цей день

  • Категорично заборонялося вести пусті розмови, тому що в житті виникне низка проблем.
  • Краще до самого заходу не розповідати про поганий сон, якщо він наснився в ніч на 8 жовтня.
  • Не можна байдикувати і лежати в ліжку.

Народні прикмети і традиції на 8 жовтня

Серед наших предків існувало чимало цікавих прикмет на цей день:

  • дивилися, який сьогодні день: низько пливуть хмари до морозу;
  • яскраво сяють зірки — буде хороша погода, тьмяні — чекайте на негоду;
  • навколо сонця з’явився туманний ореол, найближчими днями буде суха і ясна погода;
  • з берези ще не все листя опало, на зиму можна ще не чекати.

Саме в цей день селяни починали думати про те, що будуть носити взимку, тому переглядали і латали одяг. Поступово ставало все холодніше. В народі вірили, що людина, яка народилася цього дня, стане чудовим майстром взуття.

Іменини: як назвати дитину, яка народилася 8 жовтня

Які сьогодні іменини: Олександр, Опанас, Герман, Євген, Максим, Микола, Остап, Павло, Прохор, Роман, Сергій, Єфросинія.

Талісманом людини, народженої 8 жовтня є сердолік. Натуральний камінь, який відрізняється яскравими кольорами. Саме з сердоліка виготовляли найперші жіночі прикраси. Здавна вірили, що він допомагає лікувати шкірні захворювання.

Що відзначають 8 жовтня в Україні та світі

8 жовтня в Україні святкують День юриста. Професійне свято, яке стосується кожного, хто в той чи інший спосіб пов’язаний з юридичною діяльністю. Тому цього дня привітання отримують не лише юристи, але й судді, нотаріуси, юристконсультанти, слідчі тощо. Дату для святкування обрали не випадково. Історики стверджують, що саме цього дня 1016 року князь Ярослав Мудрий зіткнувся у битві зі Святополком, після чого була написала “Руська правда”, що увібрала в себе найважливіші питання правових відносин Київської Русі.

Також 8 жовтня День художника в Україні. Припадає щорічно на другу неділю жовтня. Художник є творчим фахівцем, який працює в різних галузях образотворчого мистецтва. При чому це не обов’язково створення картин, але й фотознімання, графіка, скульптура, стріт-арт тощо. Вчені вважають, що без споглядання творчості неможливо виховати повноцінно розвинуту особистість.

А ще 8 жовтня святкують День працівників державної санітарно-епідеміологічної служби України. Свято було створене 2004 року президентом України з метою відзначення особливого вкладу працівників цієї галузі. В нашій країні санітарно-епідеміологічна служба була створена понад 90 років тому. Від того часу було запроваджено нові технології, які допомогли швидко виявляти небезпечні патогенні організми.

8 жовтня День професійних спілок України. Припадає на другу неділю жовтня. Ідея створення свята виникла 2018 року і від того часу учасники руху виступають за захист прав найманих працівників. За історичними даними першу профспілку створили ще 1869 року. Сталося це в США і вона мала назву “Лицарі праці”.

Також 8 жовтня святкують Всесвітній день восьминога. Дату святкування обрали не випадково, адже англійською мовою слово “жовтень” звучить як “October”, а “восьминіг” — “octopus”. Обидва слова пішли від латинського “octo” (“вісім”). Восьминоги унікальні істоти, які дійсно заслуговують окремого свята. Вони живуть на планеті вже понад 300 мільйонів років, тобто з’явилися раніше за динозаврів і змогли їх пережити. Їх називають найрозумнішими істотами океану.

А ще 8 жовтня Міжнародний день подіатрії. День обрала Міжнародна федерація подіатрів, щоб звернути увагу людей на те, наскільки важливо зберігати свої стопи здоровими. Від цього часто залежить функціональність всього організму. Подіатрія — наука, яка вивчає здоров’я стоп.

 

Нагору