Інформатор Кривий Ріг

ТРЕШ

Криворізькому науковцю Олександру Зеленському призначили довічну стипендію: скільки отримуватиме батько Президента

Близько 100 українським освітянам призначили довічну стипендію. Серед науковців і батько президента України Олександр Зеленський, який є доктором наук та завідувачем кафедри інформатики і прикладного програмного забезпечення. Стипендію отримують за видатні заслуги у сфері вищої освіти.

Про це Інформатору стало відомо з посиланням на урядовий портал.

Кандидатів на отримання довічної стипендії висувають заклади освіти чи місцеві органи влади. Потім направляють їх до Міністерства освіти та науки.

За даними Міністерства освіти та науки України, розмір такої стипендії становить три прожиткові мінімуми для працездатних осіб. У 2023 прожитковий мінімум для працездатних осіб становить 2 684 грн. Тобто сума стипендії цього року – 8 052 грн.

Ще у 2020 році тодішній тимчасово виконуючий обов’язки міністра освіти та науки Сергій Шкарлет запропонував кандидатуру Олександра Зеленського на отримання довічної стипендії. Тоді Зеленський старший прокоментував цю пропозицію.

«Мені взагалі особисто нічого не треба. Я не потребую цього взагалі. Ось моя яка думка. Це ще півроку тому по всій Україні, в кожному інституті проводили збори, і самі колективи висували педагогів на цю стипендію. З нашого інституту висунули дві кандидатури – мене і ще одну людину. Таких, як я – повно по всій Україні. Це щороку вручають такі стипендії. І при Порошенкові таке було. І мене на стипендію висунули не тому, що я тато Зеленського – воно мені не треба. Колектив інституту мене висунув, на науковій раді. Я навіть не знав результат – ось це вперше від вас чую. А ви думаєте, це блат від президента? Ви знаєте, що і президент не бідний. І мені вистачає і зарплати, і пенсії. Я 28 років на об’єктах пропрацював, на живих, а не на хабарах», – зазначив він, передає «Страна».

Олександр Зеленський у 2005 році отримав вчене звання професора кафедри інформатики. Тема його докторської дисертації: “Методологічні основи маркшейдерського забезпечення планування та обліку видобутку в інформаційній системі управління рудним кар’єром”.

У 2009-2010 роках він був виконавцем гранту Президента України для обдарованої молоді за проектом “Розробка автоматизованої системи геолого-маркшейдерського забезпечення для рудних кар’єрів”.

Раніше Інформатор повідомляв, що 11 юних мешканців Дніпропетровщини отримали президентську стипендію. Також ми писали, що юна криворіжанка отримала “срібло” на Міжнародному конкурсі проектів INFOMATRIX-2023.

Читайте нас у FacebookTelegram та Viber 

Стали свідком надзвичайних ситуацій у Кривому Розі, пишіть нам у Facebook

Олена Шевченко

Нагору