Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Школярка з Кривого Рогу здобула “золото” на Всесвітній олімпіаді геніїв

Юні дослідники з Дніпропетровської області долучилися до Всесвітньої олімпіади геніїв у США. Вони представили проєкти на екологічну тему. Здобули золоту, срібну, бронзову медалі та три почесні нагороди. 

Як повідомляє Інформатор з посиланням на Дніпропетровську ОВА, «золото» виборола 16-річна Маргарита Перепелиця з Кривого Рогу. Дівчина визначала концентрацію важких металів в опалому листі та його придатність для компостування.

«Я зібрала листя клену, липи і тополі з придорожньої зони, поблизу житлових будинків та парку. Додала реагенти. Потім – вимірювала концентрацію важких металів за допомогою спектрофотометру. Визначила, що їх найбільше у придорожньому листі. Тому воно непридатне для компостування, адже може нашкодити ґрунту. «Очистити» ж його можна спеціальними молекулами – біосурфактантами», – розповіла Маргарита.

Дівчина також визначила, що листя липи найкраще затримує пил, смог, важкі метали. Тому найліпше очищує повітря у промисловому місті.

Змагання проходили у Рочестерському технологічному інституті.

Раніше Інформатор писав про те, що тайбоксери з Криворізького району привезли “золото” з Кубка України та про те, що криворізькі спортсмени привезли “золото” з чемпіонату світу з козацького двобою.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Альона Свірідова

Нагору