Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Криворізькі школярі перевірятимуть свої винаходи у космосі

Юні вчені з Дніпропетровської області, які почали свої досліди з різних фізичних та біологічних процесів на Землі мають можливість перевірити їх у космосі. Вони відправлять на Міжнародну космічну станцію свої проєкти. Астронавти ж продовжать їхні експерименти в умовах мікрогравітації. 

Як повідомляє Інформатор з посиланням на начальницю департаменту освіти та науки  Дніпропетровської ОВА Валентину Середню: “Україна – одна із трьох держав, яка долучилася до унікальної міжнародної програми SSEP. Нашу країну представлятимуть дві команди вихованців обласного відділення МАН. Їхні проєкти перемогли у національному відборі конкурсу. Тепер школярі підкорюватимуть космічні вершини”.

Серед них команда з Кривого Рогу. Школярі аналізували процес дифузії у металах. Підготували металеві пластини з міді та алюмінію. Усього – 8 зразків.

Юні вчені прагнули порівняти, як різні умови гравітації вплинуть на їхні дослідження.

Юні дослідники підготували металеві пластини з міді та алюмінію. Усього – 8 зразків.

Юні дослідники підготували металеві пластини з міді та алюмінію. Усього – 8 зразків.

Школярі аналізували процес дифузії у металах.

Школярі аналізували процес дифузії у металах.

«Ми досліджуємо, де активніше відбувається процес дифузії. Частину зразків відправлять у космос, інші ж залишаться на Землі. На орбіті вони перебуватимуть 5-6 тижнів. Подивимося, у яких умовах пластини «зростуться» найшвидше», – розповіла вчителька хімії Криворізького ліцею Наталія Лихопавло.

Впевнена: їхні досліди стануть у пригоді на виробництві.

«Наш експеримент допоможе визначити, які метали найбільш принадні для будівництва. Це значний вклад у розвиток космічного матеріалознавства», – додала Наталія Лихопавло.

Юні вчені – вихованці обласного відділення Малої академії наук України.

Астронавти продовжать досліди учнів на Міжнародній космічній станції. Проєкти полетять туди на космічному кораблі «SpaceX Dragon» вже влітку. Учасники спостерігатимуть за відльотом ракети на майданчику космічного центру Кеннеді НАСА у Флориді.

Раніше Інформатор писав про те, що юні криворіжці отримали Президентську стипендію

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Альона Свірідова

Нагору