Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

3 січня «SpaceX» виведе на орбіту Землі український наносупутник: де подивитися трансляцію

3 січня 2023 року у США, за допомогою ракети-носія Falcon-9 компанії «SpaceX» виведуть на орбіту Землі черговий український наносупутник PolyITAN-HP-30, створений до 30-річчя Незалежності України фахівцями КПІ ім. Ігоря Сікорського. Старт ракети-носія має відбутися о 16:56 за київським часом. 

Про це повідомляє пресслужба Міністерства освіти і науки, передає Інформатор.

Наносупутник PolyITAN-HP-30 створили науковці Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського» виключно за бюджетні кошти, що надавались Міністерством освіти і науки України в межах реалізації відповідних проєктів-переможців конкурсів наукових досліджень і розробок та договору базового фінансування.

Доправлення наносупутника PolyITAN-HP-30 у Сполучені Штати Америки для виведення його на орбіту Землі стало можливим завдяки спонсорській допомозі компанії «Боїнг Україна», підтримці Технічного університету Делфт (Нідерланди), спінофф-компанія якого взяла на себе фінансування та технічне забезпечення виведення космічного апарату в космос, Державному космічному агентству України, яке сприяло вирішенню питань логістики та експорту.

Після виведення на заплановану орбіту наносупутник забезпечить реалізацію наукового експерименту з дослідження ефективності функціонування теплових труб (heat pipes) різних конструкцій як основного елемента систем термостабілізації космічних апаратів.

З 16.00 за київським часом 03 січня 2023 року на КПІмедіа – офіційному ютуб-каналі Київського політехнічного інституту імені Ігоря Сікорського – розпочнеться пряма трансляція виведення на орбіту Землі в межах місії Transporter 6 з Мису Канаверал ракетою Falcon-9 компанії SpaceX 114 одиниць корисного навантаження, однією з яких буде український наносупутник PolyITAN-HP-30. Під час прямої трансляції будуть проведені інтерв’ю та інші заходи.

Долучитися до прямої трансляції можна за посиланням.

Раніше ми повідомляли про результати роботи “народного супутника”, на який збирали кошти всі українці.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг , а також у Viber і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Олена Шевченко

Нагору