Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Українець отримає 13 мільйонів гривень за викриття корупції

Вперше в Україні суд постановив виплатити винагороду українцеві, який викрив факт корупції. Ним став Євген Шевченко, який одержить за свою роботу величезну суму винагороди. Українця знають, як позаштатного працівника НАБУ.

Як повідомляє Інформатор Кривий Ріг з посиланням на Інформатор Україна та повідомлення повідомленні ВАКС від 2 жовтня, мова йде про вирок суду щодо колишнього першого заступника начальника Київської податкової служби Миколи Ільяшенка у справі Злочевського. Під час слухань цієї справи вперше призначили винагороду викривачу – Євгенові Шевченку, якому виплатять 13 млн 299 тис. 950 грн державних коштів.

Судом застосовано спеціальну конфіскацію на користь держави у розмірі 6 млн доларів, з яких 5 млн 950 тис. доларів уже передано на підтримку ЗСУ та ще 50 тис. доларів буде перераховано до бюджету згідно з цим вироком, – йдеться у повідомленні ВАКС. 

На це рішення суду протягом 30 днів можна подати апеляцію.

Коментуючи рішення ВАКС, Шевченко написав, що воно є справжнім проривом у системі боротьби з корупцією і виводить викривачів на новий рівень. Також він зазначив, що викривачі вперше отримають від держави достойні нагороди.

Згідно Закону про викриття корупції викривачем вважається фізична особа, яка має достовірну інформацію про порушення вимог антикорупційного законодавства, інших актів законодавства, що запобігають корупції, або інших правопорушень, пов’язаних з корупцією, яка повідомила про ці порушення на уповноважений суб’єкт у спосіб, визначений Законом.

Права викривача включають:

  • право на захист від незаконних дій та бездіяльності з боку інших осіб;
  • право на захист від дискримінації;
  • право на відшкодування витрат, пов’язаних з повідомленням про порушення;
  • право на отримання винагороди.

Раніше Інформатор писав про те, що у Дніпропетровській області посадовець поліції вимагав хабаря у 3 тисячі доларів та що адвокат намагався дати 4 мільйони гривень хабара одному з керівників прокуратури у Дніпропетровській області.

Дізнавайтеся головні новини Кривого Рогу і України на Telegram каналі Інформатор Кривий Ріг.

Нагору