Інформатор Кривий Ріг

ТРЕШ

У Ялті “знайшли” російський паспорт Олени Зеленської: чергова брехня російської пропаганди

Під вибухи, які спричинили невідомі безпілотники у тимчасово окупованому Криму, російські соціальні мережі й самі вибухнули черговою фантазією кремлівських казкарів. У мережі ширяться новини про російський паспорт Олени Зеленської, ніби-то знайдений в Ялті.

Як повідомляє Інформатор з посиланням на Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки SPRAVDI,у російських соцмережах розповсюджується інформація, що ніби-то  правоохоронці рф знайшли російський паспорт першої леді України Олени Зеленської під час обшуку квартири Зеленських у Ялті.

Насправді уся ця брехня не витримує ні якої критики та легко викривається навіть не спеціалістами. Фото для «документа» фейкороби взяли з Instagram першої леді. Таким чином «паспорт» нібито був виданий у 2014 році, але фото у ньому – за 2023 рік.

Також є розбіжність дати видачі з номером паспорта. У «документі» зазначено, що його видали у 2020 році, а не у 2014, як кажуть пропагандисти.

Крім цього, внизу першої сторінки (де розташований MRZ-код) по-батькові Зеленської написане з помилкою у транслітерації – Vlodymyrovna.

Отакі зображення "гуляють" інтернетом

Отакі зображення “гуляють” інтернетом

Центр стратегічних комунікацій закликає обережні та критично ставитися до інформації в мережі.

Раніше Інформатор писав про те, що російськими соцмережами мережею «гуляє» фото «ізраїльського паспорта» Зеленської та про те ворожі пропагандисти розповсюджують чутки про торгівлю дитячими органами в Україні. 

Дізнавайтеся головні новини Кривого Рогу і України на Telegram каналі Інформатор Кривий Ріг.

Альона Свірідова

Нагору