Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

30 вересня – Всеукраїнський День бібліотек: чому не можна прибирати жінкам у цей день

30 вересня, відзначають Всеукраїнський День бібліотек, Міжнародний день подкастів, Міжнародний день перекладача. Православна церква України за новим стилем вшановує пам’ять священномученика Григорія з давньої Вірменії, мучениць Рипсимії і Гіанії, а також першого митрополита Київського святого Михайла. У народі свято відоме під назвами Віра, Надія, Любов і матір їх Софія, Михайло Солом’яний, Григор’єв день.

Прикмети погоди та заборони для, – розповість Інформатор.

Всеукраїнський День бібліотек

Бібліотека — це одне з найдавніших культурних надбань людства, суть якого є незмінною протягом всієї історії. Бібліотеки й дотепер залишаються особливим місцем, де люди мимоволі стишують голос, і чутно лише шурхіт сторінок, а повітря неповторно пахне типографською фарбою, клеєм і трохи пилом — адже книги можуть зберігатися століттями і дарувати свою мудрість не одному поколінню читачів. Любов до книги властива нашому народу здавна, а важливість бібліотек для національної освіти, науки та культури є очевидною для держави. Тому в Україні встановлено особливе свято — Всеукраїнський день бібліотек, який ми щороку відзначаємо 30 вересня.

Бібліотеки на нашій землі почали створювати за часів Русі — в IX-XI століттях. Найчастіше зібрання книг розміщувалися в монастирях, церквах та школах, а їхнім наповненням займалися князі та священники. В той час з’явилася й цензура з боку духівництва — церковні книги популяризувалися й активно переписувалися, натомість апокрифічні, тобто не включені до церковного канону, могли заборонити. Окрім книг, у бібліотеках зберігалися державні документи та їхні копії.

Міжнародний день подкастів

Міжнародний день подкастів відзначають щороку 30 вересня, починаючи з 2014 року. Подкаст – цифровий медіа-файл, який поширюється в мережі Інтернет для відтворення на мобільних гаджетах або комп’ютерах. Зміст подкастів нагадує стандартну радіопередачу, але їх унікальність в тому, що для прослуховування можливо завантажити файл на електронний носій і відтворити в зручний час. Окрім того, на багатьох подкастах доступний відеоперегляд.

Стів Лі, засновник одного з таких сайтів – Modern Life Network, започаткував ідею святкування відповідного дня. Мета свята – популяризація медіаподкастів. Люди усього світу слухають улюблені подкасти, щоб орієнтуватись серед останніх новин у сфері технологій, розваг чи інформації. В день відзначення події організовують багатогодинну трансляцію, учасниками якої стають розробники подкастів із різних країн світу.

Міжнародний день перекладача

Міжнародний день перекладача щорічно відзначається 30 вересня на честь святого Єроніма, покровителя перекладу, який здійснив повний переклад Біблії з оригіналу (івриту) на латину. Історія започаткування події сягає 1953 року. Офіційне визнання свята здійснено в 1991 році Міжнародною Федерацією перекладачів.

Відповідно до резолюції, яку затвердили в 2017 році під час 71-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН, професійний переклад вносить вагомий вклад у згуртування націй та поширення інформації, яка раніше була доступна лише представникам певної культури. Робота перекладача може вплинути на відносини між різними країнами і навіть змінити хід історії.

Віра, Надія, Любов

День Віри, Надії, Любові та Софії в Київській Русі вважався загальним жіночим святом. Всім дівчатам і жінкам в цей день належало відпочивати і ходити в гості до подруг, а роботу по дому виконували чоловіки. Також жінки в це народне свято ходили до церкви і молилися про здоров’я і благополуччя дітей.

У селах в народне свято 30 вересня вітали з іменинами жінок з іменами Віра, Надія, Любов і Софія. Таким жінкам робили подарунки і пригощали їх пирогами.

За давньою традицією в свято 30 вересня жінкам з ранку потрібно трохи поплакати про свої проблеми і пожаліти себе. Такий обряд допоможе впоратися з усіма тривогами і приверне щастя.

За новим стилем в цю дату відзначається день Михайла, в який прийнято прибирати сіно з полів. Також в цю дату спалювали в печі старі наповнювачі з матраца і ковдри, а потім набивали заново. Такий обряд допоможе очистити житло від накопиченого негативу. Літні люди в цей день спалювали в печі старе взуття, щоб ноги не боліли.

Що не можна робити

Жінкам в цей день не варто займатися важкою фізичною працею і прибиранням. Краще присвятіть день відпочинку.

У цей день не варто робити ремонт в домі, займатися лагодити предмети, будувати будівлі. Результат такої роботи швидше за все буде незадовільним і спровокує скандали в сім’ї.

Не можна 30 вересня ходити в брудному, порваному, сильно зношеному одязі.

Не варто згадувати старі образи, з’ясовувати стосунки з рідними в цей день і провокувати скандали, інакше в родині ніколи не буде згоди.

Займатися рукоділлям 30 вересня – погана прикмета. Вироби вийдуть невдалим, а шанс поранитися під час роботи значно зростає.

Прикмети погоди 

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Якщо журавлі відлітають в теплі краї, то до середини жовтня вдарить мороз.
  • Похмурий і прохолодний ранок обіцяє швидке поліпшення погоди.
  • Кури почали линяти – скоро потеплішає.
  • Якщо домашня худоба не хоче виходити з хліва, то наближається гроза.
  • Сильний вітер 30 вересня обіцяє похолодання і швидке закінчення бабиного літа.
  • Місяць вночі блідий і ледь помітний на небі – до негоди.
  • Якщо день безвітряний, але на річці видно брижі, то жовтень буде прохолодним.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Іменини: Михайло, Григорій, В’ячеслав, Матвій, Олександр, Леонід, Олексій, Петро, Василь, Олександра.

Раніше ми розповідали, про гороскоп на 30 вересня. Писали, які прем’єри показують у кінотеатрах Кривого Рогу та де провести цікаво вихідні у Кривому Розі.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг, а також у Viber і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Євгенія Глубінок

Нагору