Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Історія одної із найстаріших будівель Довгинцівського району – залізничної школи: що там знаходиться у теперішній час

Школо залізничого селища знаходилася на Транспортній вулиці Довгинцівського району, який був утворений у 1936 році. У кварталі усі будівлі розмішувалися в одну лінію паралельно коліям. Найстарішою будівлею у кварталі була школа залізничого селища Долгинцеве.

Про це повідомляє Інформатор за посиланням на Криворізьку старовину.

Колишню шкільну будівлю – сучасне приміщення “ArtCraftOil” було зведено в традиції стриманої електрики. В архітектурі цієї будівлі повністю проявилися ознаки громадських будівель освітніх закладів початку XX століття.

Будівля складалася з класів, вестибюлів, роздягальні, приміщення для вчителів, коридору, кухні. Туалет виносили в окрему будівлю. Поряд зі школою на ділянці закладу були: сарай із льохом, штакет по вулиці з брамою і хвірткою з парадного двору, огорожу ділянки з усіх боків.

Одноповерхова цегляна, мурована будівля колишньої школи збудована в центрі ділянки з відступом від червоної лінії забудови. Будівля має у плані Г-подібну конфігурацію. Орієнтовні габаритні розміри у плані 62,8х26,0 м. Розташування підпорядковане напрямку залізниці. Має підвал та горище. Про втрати періоду Другої світової війни відомості відсутні.

Архітектура будівля витримана в спокійних формах і відповідно до призначення споруди.  Фасадні стіни прикрашені лекальною цеглою, сухариками, підвіконними карнизами, високим виступаючим цоколем. Частина даху спрощена та багато чого перероблено та демонтовано.

Споруда на високому цегляному цоколі. Стіни довгий час фарбуються у білий колір, цоколь – у чорний. Дах має складну форму, перекритий шифером, із приміщенням на горищі. Перекриття приміщень дерев’яні, решетовані, потиньковані, пофарбовані, після ремонтів і перебудов без декорування. Підлога і стіни оновленні. Внаслідок реконструкцій даху та закладання віконних та дверних отворів, заміни заповнень вікон і дверей головні та бокові фасади будівлі втратили свою образну ідентичність.

Селищна школа мала не тільки помітну роль у формуванні культурного громадського простору, але являється прикладом середнього за розміром навчального закладу для селищної місцевості.

Зважаючи на місцерозташування будівля і стилістичний характер навколишньої забудови, будівля вдало запроєктована в підкреслено в монументальних формах. Вдало знайдено ритм основних членувань, пропорції, простота і лаконічність образу, чітко організована композиція споруди цілком відповідають завданню створення громадського об’єкта в житловій одноповерховій забудові колишнього історичного селища залізничників.

Раніше ми розповідали, як будувався Головпоштамт у Кривому Розі. Писали, як виглядали криворізькі учні років 70 років назад та про дослідження старовинних весільних фотокарток.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг, а також у Viber і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Євгенія Глубінок

 

 

Нагору