Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Одна з головних пам’яток міста: як будувався Головпоштамт у Кривому Розі

Головпоштамт розташований у центральній частині міста в Центрально-Міському районі на парному боці проспекту Поштового на лівому березі річки Саксагань. Його завершили будувати у 1957 році, але введений в експлуатацію в 1958 році. Будівля є складовою Театральної площі.  За одними джерелами, виконаний за проєктом Дніпропетровського інституту архітектором Шаблієм за іншими автором вважається архітектор Френкін.

Про це повідомляє Інформатор за посиланням на групу “Криворізька старовина”.

Ансамбль Театральної площі почали формувати в 1950 році навколо будівлі нового театру. На момент відкриття театру, навпроти нього ще стояла стара забудова. В 1953 році стали зносити старі забудівлі по червоній лінії проспекту. Так у газеті “Червоний гірник” вказувалось: “Проти драматичного театру ім. Шевченка незабаром почнеться будівництво 5-поверхового Будинку обсягом 20 тисяч кв. м. На першому поверсі Будинку розміститься пошта, в інших поверхах телефонна станція і приміщення технічної служби.”

Під час розроблення проєкту, відбулися зміни планування кварталу. Тепер пропонували саму будівлю розмістити з відступом від червоної лінії в глибину кварталу. На території відкритого парадного двору було вирішено розмістити пам’ятник Тарасу Шевченку, клумби та газони. До 1980-х роках будівля залишалася однією з найбільших споруд проспекту.

Характерною стилістичною особливістю архітектури пам’ятки є використання класичних декоративних елементів. Будівлю зведено в стилістичних традиціях неокласики, яка на сьогодні є домінуючою в історичних районах міста.

У 1963 році поштово-телеграфну контору перетворено на міський вузол зв’язку. Після реформування системи зв’язку в липні 1988 року Криворізький поштамт став самостійною одиницею, що входить до системи поштового зв’язку “Укрпошта”.

В оформленні інтер’єрів використано класичні заходи оформлення із ліпним декором на стелях і стінах, ліпними карнизами, плафонами, розетками, декоративними панно, кольоровими вітражами, художнім литвом і різбленням по дереву.

Дворовий фасад тинькований, пофарбований, позбавлений декорування. Дах влаштовано по дерев’яних стропилах під багатоскатну покрівлю з листкового заліза, зі слуховими вікнами.

Зважаючи на місцерозташування будівлі і стилістичний характер навколишньої забудови, архітектор запроєктував споруду в підкреслено монументальних формах. Вдало знайдені пропорції, простота і лаконічність образу, чітко організована композиція споруди цілком відповідають завданню створення в забудові центральної історичної частини міста крупномасштабної і представницької за своїм зовнішнім виглядом будівлі.

Раніше ми розповідали, чим відрізняється сучасний пам’ятник Шевченко у Кривому Розі від первісного. Писали, як відбулося вбивство мільйонерки у Кривому Розі 100 років назад та коли у Кривому Розі запустили перші автобуси і як вони виглядали.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Євгенія Глубінок

 

 

 

 

Нагору