Інформатор Кривий Ріг

ТРЕШ

Як відбулося вбивство мільйонерки у Кривому Розі 100 років назад

В  ніч на 1 жовтня 1917 року у своєму маєтку Весело-Тернівської волості невідомі грабіжники вбили землевласницю Олену Павлівну Вірабову (Ростковську) та її прислугу Анастасію. Маєток Вірабової знаходився недалеко від станції Вечірній Кут Ростковського рудника. Грабіжники вкрали гроші і діаманти жінки.

Історію загадкового вбивства опублікували у Верхнедніпровській народній газетй, № 19, – передає Інформатор.

Вночі будинок охороняли двоє сторожів, але зброї при них не було. Ввечері 30 вересня, Олена Павлівна особисто розрахувалася з працівниками і пішла спати, близько 10-ї вечора.

Зі свідчень працівників встановлено, що близько 12-ї ночі сторожі почули гавкіт собак і пішли в їх бік. Але чоловіків оточили п’ять зловмисників. Троє з них були у військовій формі, інші двоє – у цивільному. Нападники приставили сторожам до голів револьвери, наказали мовчати і зв’язали їх. Далі зловмисники наказали підійти до вікна покоївки і покликати її під приводом “телеграма від пана”.

Коли покоївка відчинила двері, озброєні зловмисники напали на неї. При спробі втечі, дівчину вбили ударом тесака. Як вбили саму Вірабову – невідомо.

При огляді маєтку встановлено, що грабіжники добре знали, де знаходилися гроші та цінні речі вбитої. З численних шаф, зловмисники розгромили лише зелену, де померла зазвичай тримала гроші і комод, де знаходилися діаманти. Шафу відкрили ключем, який завжди знаходився у Вірабової, а комод зламали.

Коли грабіжники пішли, зв’язані сторожі попрямували на кухню, де за їх словами, мотузки розрізала інша колишня покоївка Фекла.

При огляді, ці мотузки виявилися тонким саморобним шнурком, інша – звичайна джутова мотузка. Незначними зусиллями їх можна було розірвати.

Розповідь сторожів з приводу собак не підтверджується іншими робітниками. У садибі одинадцять собак і ніхто їх не чув.

Підозру вселяє поведінка колишньої покоївки Фекли. Ввечері перед вбивством в економки з’явився молодий хлопець, син одного зі сторожів, шахтар з рудника Харіна. Під час вбивства його не було, а потім знову з’явився з Феклою.

На переконання кучера і помічників господаря, які вселяють повну довіру, вбивство здійснили сторожі і син одного з них. А спільником стала колишня покоївка Фекла.

Для довідки: Чоловік Вірабової служив лікарем у діючій армії. Син служив у лавах французької армії.

Фото із сторінки “Криворізька старовина” адміністрація Ростківської копальні 1916 рік.

Джерело: Спірідон Карачун.

Раніше ми розповідали про жахливу авіакатастрофу у Кривому Розі.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг , а також у Viber і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Олена Шевченко

Нагору