Інформатор Кривий Ріг

ТРЕШ

Авіакатастрофа у Кривому Розі: як майже 55 років назад в місті впав літак

Вночі 22 травня 1968 року, з Кривого Рогу в напрямку Запоріжжя вилетів літак АН-12 з офіцерами військово-транспортної авіації. На борту було близько 30 військових. Після зльоті на висоті 150 метрів одночасно вимкнулися всі чотири двигуни, гвинти яких автоматично зафлюгувалися, вимкнулося електроживлення та згасло освітлення приладів. Літак впав.

Як розповідає Інформатор з посиланням на Віталія Логвиненко, зліт літака відбувся вночі, погода була безхмарна. Видимість складала близько 10 кілометрів.

Льотчики були досвідчені, з великим нальотом, тому їм удалося в режимі планування посадити літак. При цьому він “пройшовся” верхівками дерев посадки і впав на заболочений берег “Південного водосховища”. Екіпаж та пасажири залишилися живими, але отримали травми різного ступеня важкості. Все навколо було залито авіаційною гасом, тому ті, хто міг самостійно пересуватися, відтягли лежачих подалі від місця аварії. Літак виявили лише вдень після обіду. Ніхто не міг припустити, що він упав відразу після зльоту і шукали далі по всьому курсу польоту.

Про цю аварію в союзі ніде не повідомлялося, але через два дні “Голос Америки” повідомив про падіння двох військово-транспортних літаків в СРСР. Одного на півночі та другого на Дніпропетровщині України.

Офіцерський склад, який був на борту

Літак АН-12

Джерело: Криворізька Старовина.

Раніше ми розповідали, як у Кривому Розі обрушився міст.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг , а також у Viber і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Олена Шевченко

Нагору