Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

В Раді пропонують дозволити чоловікам виїжджати за кордон: чи дозволяє це Конституція

До Верховної Ради подали проєкт постанови, щоб дозволити чоловікам безперешкодно виїжджати за кордон. У ній йдеться про відновлення конституційного ладу в країні, враховуючи норму статті 33 Конституції України. Вона гарантує свободу пересування, вільний вибір місця проживання, право вільно залишати територію держави, за винятком обмежень. 

Адже статтею 6 Закону України “Про порядок виїзду з України та в’їзду в Україну громадян України” встановлений вичерпний перелік випадків, коли це право може бути обмежено. Про це пише Інформатор з посиланням на повідомлення Інформатор Україна.

Проєкт постанови пропонує: 

  • Державній прикордонній службі України дозволити виїжджати за кордон незалежно від статі та віку, крім випадків, передбачених 1 частиною статті 6 Закону України “Про порядок виїзду з України та в’їзду в Україну громадян України”;
  • Кабінету Міністрів України терміново внести зміни до Правил перетину державного кордону громадянами України, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 27 січня 1995 р. № 57 (у редакції постанови Кабінету Міністрів України);
  • Постанова набуває чинності з моменту її прийняття.

Зазначимо, що право на виїзд за кордон українським громадянам наразі гарантується саме законом, а не підзаконними актами. Також закон “Про порядок виїзду з України та в’їзду в Україну громадян України” жодних обмежень на виїзд у воєнний стан не передбачає.

Проєкт постанови

Раніше Інформатор повідомляв, що деяким категоріям жінок обмежать виїзд за кордон. Також ми писали, що криворіжець хотів втекти а кордон, але потрапив у військкомат.

Нагору