Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Деяким категоріям жінок в Україні обмежать виїзд за кордон

В Україні тривають воєнний стан та загальна мобілізація. Найближчим часом воно торкнеться жінок, але не всіх. На військовий облік повинні встати ті, хто має медичну або фармацевтичну освіту.

Як повідомляє Інформатор з посиланням на члена парламентського Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки, представник президента в Раді Федора Веніславського та його інтерв’ю виданню РБК – Україна, з 1 жовтня 2023 року жінки з медичною чи фармацевтичною освітою набувають статус військовозобов’язаних. У зв’язку з цим вони повинні встати на військовий облік. Їм також обмежать виїзд за кордон.

“Якщо вони будуть стояти на обліку, то вони набувають статусу військовозобов’язаних. А військовозобов’язані виїжджають за кордон у тому порядку, який встановлено для військовозобов’язаних. Тобто якщо будуть окремі якісь документи, які дають право на тимчасовий виїзд – тоді так, вони зможуть поїхати. Якщо немає – тоді вони також, як і чоловіки, будуть обмежені у праві виїзду”, – зазначив Веніславський.

За словами депутата, усі інші жінки, які мають військово-облікові спеціальності, споріднені з військовою справою, з цієї ж дати можуть стати на облік добровільно.

“Розширювати перелік спеціальностей у жінок, які мають обов’язково ставати на облік, наразі не планується”, – сказав він.

Раніше Інформатор писав про те, чи буде обов’язковою мобілізація для жінок в Україні та про те, хто має право служити за місцем проживання.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг , а також у Viber і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Альона Свірідова

Нагору